Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Obhájci titulu ze Švédska si poradili s Německem, vyhráli i Finové

Vancouver – Švédští hokejisté vstoupili do olympijského turnaje ve Vancouveru výhrou nad Německem 2:0. Obhájci zlata z Turína vstřelili obě branky v druhé třetině, když je nejdříve dvakrát zachránila tyč a pak skórovali obránce Mattias Öhlund a Loui Eriksson. Gólman Henrik Lundqvist vychytal díky 21 úspěšným zákrokům jako druhý na turnaji čisté konto, před ním se to povedlo Kanaďanovi Robertu Luongovi.

Němci drželi se Švédskem dlouho krok. V polovině úvodní části měli štěstí, že Zetterberg netrefil odkrytou branku. Nepřesnou mušku měl i na druhé straně v 19. minutě Seidenberg. Velké příležitosti měli v úvodu druhé části Kruppovi svěřenci, kteří dohrávali přesilovku po Kronwallově vyloučení ze závěru úvodního dějství.

Při Švédech stálo v oslabení štěstí. Nejdříve trefil z dorážky horní tyč odkryté branky Hecht a pak orazítkoval bombou levou tyč i obránce Ehrhoff. A v 25. minutě už se radoval z vedení favorit. Při Müllerově trestu vystřelil z levé strany na modré čáře přesně k levé tyči Greissovy branky Öhlund a gólman San Jose neměl přes stínícího Daniela Sedina šanci zasáhnout.

Po polovině utkání nevyzrál na Lundqvista při Enströmově pobytu na trestné lavici Sturm. V 34. minutě neuspěl po Sturmově přihrávce ani Goc a Švédové vzápětí podruhé udeřili. Za německou brankou ztratil puk Sulzer, Bäckström se skvěle uvolnil a nabídl puk přes prázdnou branku střelci Erikssonovi.

Závěrečné dějství na stavu už nic nezměnilo. Ke zdramatizování vývoje nevedla hned v jeho úvodu ani Hechtova teč. Švédové nepojistili náskok při Holzerově vyloučení, kdy před Greissem netrefil puk osamocený Daniel Sedin. Neuspěl ani po Forsbergově přihrávce Zetterberg.

Selänne se zařadil mezi hokejové legendy

Hokejisté Finska úspěšně vstoupili do olympijského turnaje ve Vancouveru a v úvodním utkání skupiny C porazili Bělorusko přesvědčivě 5:1. Dvě branky vstřelil Niklas Hagman, další hvězdou byl devětatřicetiletý útočník Anaheimu Teemu Selänne, který asistoval u prvního gólu a připsal si tak celkově 36. bod v kanadském bodování na olympijských hrách. Tím se Selänne v historických statistikách dotáhl na dosud vedoucí trio ve složení Vlastimil Bubník (Československo), Valerij Charlamov (Rusko) a Harry Watson (Kanada).

Finsko vstoupilo do utkání velmi dobře, záhy si vynutilo přesilovku a již v polovině čtvrté minuty Jokinen otevřel skóre. Selänne si vyhraným vhazováním připsal asistenci. Na své páté olympiádě tak díky ní vylepšil svou bilanci na 20 gólů a 16 finálních přihrávek, přestože po nedávné zlomenině čelisti byl jeho start ve Vancouveru v ohrožení. Favorizovaný výběr Suomi měl i nadále převahu, kterou nejlépe vyjádřil poměr střel na branku za první třetinu, který vyzněl 17:2 v jeho prospěch. Brankově to však dokázal vyjádřit už pouze Hagman na konci 18. minuty, když zblízka využil i druhou početní výhodu Finů v utkání.

Bělorusům se ovšem povedl nástup do druhého dějství, když už 21 vteřin po přestávce snížil Kosticyn, a dokázali tak Finy alespoň v prostřední části hry potrápit. V 29. minutě měl velkou šanci osamostatnit se v čele historických tabulek Selänne, ale Koval jeho pokus o blafák vystihl. Finy přesto uklidnil ještě do druhé pauzy svou druhou přesnou trefou Hagman.

Definitivní klid do finských řad vnesl 23 sekund po zahájení třetí části Filppula. V 52. minutě mohl Hagmanův střelecký účet dorovnat Jokinen, orazítkoval ale jen brankovou konstrukci. Krátce nato uzavřel na konečných 5:1 Jarkko Ruutu. V samém závěru mohl dokonat hattrick Hagman, ležící gólman Koval byl však proti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články