TÉMA

Veřejná funkce

Pákistánský expremiér Imran Chán nesmí pět let do politiky, rozhodla komise

Pákistánská volební komise v úterý vykázala bývalého premiéra Imrana Chána na pět let z politiky. Komise toto rozhodnutí přijala tři dny poté, co policie Chána zatkla, když ho předtím soud odsoudil ke třem letům vězení za nezákonný prodej státních darů. S odvoláním na místní sdělovací prostředky o tom informovala agentura Reuters.
8. 8. 2023|

Evropské řízení s Polskem zahájeno. Komise je proti zákonu o ruském vlivu

Evropská komise (EK) zahájila s Polskem řízení kvůli novému zákonu, který zřizuje komisi posuzující ruský vliv v zemi. Po středečním zasedání kolegia komisařů to řekl místopředseda unijní exekutivy Valdis Dombrovskis. Komise podle něj odešle do Varšavy dopis požadující bližší vysvětlení možných dopadů normy, Brusel má totiž obavy z oslabení demokratických principů v zemi. Zákon by podle kritiků mohl bez soudu zabránit politickým oponentům vládnoucí strany ve výkonu veřejných úřadů.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 14:43|

Senát schválil zrušení samostatných stavebních úřadů

Senát schválil novelu stavebního zákona, která ruší zamýšlenou soustavu samostatných stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Členové horní parlamentní komory ji podpořili beze změn, půjde tedy již k prezidentovi. Senátoři odsouhlasili i další novelu, která má usnadnit přípravu staveb zavedením jednotného environmentálního stanoviska.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 20:34|