TÉMA

Orlen

Orlen čelí vyšetřování. Prokuratura zkoumá vazby na Hizballáh i převody miliard do Švýcarska

Polská prokuratura vyšetřuje petrochemickou společnost Orlen. Důvodem je zjištění, že firma bez dozoru převedla více než 1,5 miliardy zlotých (v přepočtu zhruba 8,7 miliardy korun) na svou švýcarskou obchodní divizi OTS. Vyšetřovatelé se také budou zabývat možnými vazbami šéfa OTS na teroristickou organizaci Hizballáh nebo loňským snižování cen pohonných hmot, které mohlo souviset s říjnovými parlamentními volbami, jak uvedl portál Onet. Společnost Orlen vlastní v Česku firmu Unipetrol a síť čerpacích stanic.
1. 5. 2024|

Reportéři ČT: Česko se zbavilo závislosti na ruském plynu, za ropu ale stále platí miliardy

Česko ruské diktatuře za dva roky, po které kremelský režim útočí na Ukrajinu, poslalo několikanásobně více peněz, než jaká byla česká pomoc Ukrajině. Přitom jde o peníze, které Moskva využívá na zbrojení a i díky nim může pokračovat ve válce. Problémem jsou dodávky ropy a plynu. Zatímco závislosti na ruském plynu už se Česká republika zbavila, u ropy se to dosud nepodařilo, a dokonce jí stát odebírá v posledních letech více než před válkou. Pro Reportéry ČT natáčeli Andreas Papadopulos a Michael Fiala.
16. 4. 2024|

Orlen zažívá otřesy. Odvolaného šéfa podezírají ze zneužití pravomocí

Ve vedení polského petrochemického gigantu Orlen dochází k otřesům, z čela firmy byl předčasně odvolán Daniel Obajtek. Dlouholetý manažer šel podle kritiků v Polsku na ruku bývalé konzervativní vládě strany Právo a spravedlnost. Nový kabinet ho nyní podezírá ze zneužití pravomocí a korupce, a proto proti němu spustil vyšetřování.
5. 2. 2024|