TÉMA

Mona Lisa

Doporučujeme

Krajina za Monou Lisou je italské Lecco, tvrdí geoložka. Napověděly jí hory

Úsměv Mony Lisy po více než pět století obdivovatelům obrazu Leonarda da Vinciho naznačuje, že tato dáma i její autor mají svá tajemství. Americká geoložka a znalkyně italské renesance Ann Pizzorussoová tvrdí, že přišla na kloub jednomu z nich. Znalosti geologie jí pomohly určit, že krajina na pozadí malby leží v severoitalské provincii Lecco. Tato teorie ale není zas tak překvapivá a podle některých názorů ani správná.
15. 5. 2024Aktualizováno18. 5. 2024, 15:15|

Žádná marmeláda a Mona Lisa za sklem. Muzea a galerie se chrání před útoky aktivistů

V Evropě přibývá útoků klimatických aktivistů na umělecká díla. V Louvru polili Monu Lisu polévkou, v Drážďanech se přilepili k rámu Sixtinské madony a v Madridu je lepidlo spojilo s obrazem Francisca de Goyi. Instituce, včetně Národní galerie Praha, proto zvyšují bezpečnostní opatření. Podrobnosti o všech sdělit nemůžou, pokud mají být účinná, ale některá omezení, jako speciální skla před obrazy nebo kontrola obsahu tašek, viditelná jsou.
27. 2. 2024|

Muž přestrojený za ženu na vozíku hodil dort po Moně Lise

V pařížském muzeu Louvre v neděli muž přestrojený za ženu na invalidním vozíku hodil dort na obraz Mony Lisy. Slavné dílo od Leonarda da Vinciho chrání silné neprůstřelné sklo, a tak nebylo poškozeno. Útočník tvrdil, že bojuje za ochranu životního prostředí. O kuriózním incidentu v pondělí informovala stanice BFM TV.
30. 5. 2022|

Do prodeje jde padělek Mony Lisy, cena by se mohla vyšplhat na tři sta tisíc dolarů

Obraz Mony Lisy se prodává v aukční síni Christie's. Jde však o známý padělek, přesto se cena odhaduje asi na tři sta tisíc dolarů. Příběh malby začal v padesátých letech, na počátku ale stojí krádež originálu z pařížského Louvru o necelé půlstoletí dříve.
16. 6. 2021|

Největší krádeže umění: K českému rekordu se zloději prorazili lavičkou, světový lup odnesli falešní policisté

Picassovy obrazy Mandolína a sklenice pernodu, Stůl s pohárem, Přístav v Cadaqués a Absint a karty jsou uloženy ve sbírkách Národní galerie. Ale nemusely být. Před třiceti lety byly totiž ukradeny. Jejich krádež je považována za největší v novodobých českých dějinách. Všechny obrazy se našly – na rozdíl od jedenácti pláten z vůbec největší krádeže umění v historii. O rok dříve, než Národní galerie postrádala Picassa, zmizely z bostonského Muzea Isabelly Gardnerové.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 11:00|

Vteřina dějepisu: Víte, komu může být Mona Lisa ukradená?

Mona Lisa je bezpochyby jeden z nejslavnějších obrazů a tajemstvím svého úsměvu přitahuje už několik staletí, 21. srpna 1911 jí ale úsměv ztuhl. Do galerie v Louvru totiž nakráčel zloděj, portrét od Leonarda da Vinciho sundal z hřebíku a prostě s ním odešel. Víte, kdo a proč se rozhodl Monu Lisu ukrást? Mezi podezřelými byl třeba jiný slavný malíř – Pablo Picasso.
21. 8. 2020|

Ráj černochů od Toyen koupil na aukci zájemce za více než 31 milionů korun

Obraz surrealistické malířky Toyen nazvaný Ráj černochů koupil v neděli zájemce na aukci v Praze za 31,68 milionu korun včetně aukční přirážky. Je druhým nejdražším dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů. Olej Ráj černochů namalovala Toyen v roce 1925. Do nedělní aukce šel s vyvolávací cenou 18 milionů.
1. 12. 2019Aktualizováno1. 12. 2019, 19:43|

Z Florencie do virtuální reality. Louvre otevřel velkolepou výstavu Leonarda da Vinciho

V pařížském Louvru byla zahájena výstava k 500. výročí úmrtí Leonarda da Vinciho. Jedna z nejrozsáhlejších expozic, které kdy byly autoru Mony Lisy, Vitruviánského muže nebo Poslední večeře věnovány, má za cíl představit dílo italského renesančního mistra v celé jeho šíři.
25. 10. 2019|

Umělá inteligence rozpohybovala Monu Lisu. Takhle by se smála La Gioconda

Technologie nazývaná deepfake je schopná vytvářet zcela realistická videa lidí, předmětů i situací, které neexistují, nebo je ukazovat v jiných kontextech. Programátoři nyní ukázali demonstraci se slavnou Monou Lisou.
28. 5. 2019|

Nejen v Egyptě a Peru. Slavnou pyramidu postavili před 30 lety i v Louvru

Podle legendy je pyramida vytvořena z ďábelského počtu 666 tabulek a podle bestselleru Šifra mistra Leonarda je pod ní skryt hrob Máří Magdaleny. Nic z toho není pravda, přesto pyramida ze skla a oceli v centru Paříže přitahuje ročně miliony návštěvníků. Prochází přes ní do muzea Louvre, mimo jiné za slavným obrazem tajemné Mony Lisy. Muzeum bylo v Louvru otevřeno za Velké francouzské revoluce, u příležitosti jejího dvoustého výročí – 29. března 1989 – přibyla odvážná pyramida podle návrhu architekta Ieoha Minga Peie.
29. 3. 2019|