TÉMA

Keflavík

Islandská sopka druhým dnem chrlí lávu

Sopka na Islandu chrlí druhým dnem kouř a lávu. Odborníci předpokládají, že vítr odnáší jedovaté plyny pryč od hlavního města Reykjavíku, napsala agentura Reuters. Zatím nejsou hlášena žádná zranění a největší islandské letiště v Keflavíku funguje bez omezení.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 12:45|

Islandský vulkán se po měsících klidu opět probral k životu

Dvaatřicet kilometrů od Reykjavíku vybuchla sopka Fagradalsfjall, která byla aktivní naposledy před osmi měsíci. Podle úřadů výbuch neohrožuje nedaleké mezinárodní letiště v Keflavíku, které zůstává otevřené a lety neruší. Islandský meteorologický úřad vyzval lidi, aby do blízkosti vulkánu nechodili. Fagradalsfjall je totiž na rozdíl od mnoha dalších islandských sopek poměrně dobře přístupný.
4. 8. 2022|

Ze sopky na Islandu opět vytryskla láva. Úřady evakuovaly místní i turisty

Horké plyny a láva v pondělí vytryskly z nové praskliny islandské sopky, která se minulý měsíc probudila k životu na poloostrově Reykjanes. Oblast byla uzavřena a evakuovány odsud byly stovky turistů, informovala agentura AP. Žádní lidé však podle islandských úřadů nebyli přímo ohroženi na životě. Výtrysk lávy by mohl podle odborníků znamenat začátek druhé fáze erupce.
5. 4. 2021|

Erupce vulkánu na Islandu dočasně přerušila leteckou dopravu, pro místní je atrakcí

Na Islandu poblíž Reykjavíku vybuchl vulkán u hory Fagradalsfjall. Mezinárodní letiště Keflavík dočasně pozastavilo veškeré příchozí a odchozí lety, provoz už byl ale obnoven. Vědci sopečnou erupci předpovídali. Nikdo neutrpěl zranění a místní lidé jsou nadšení, informuje list The New York Times.
20. 3. 2021Aktualizováno20. 3. 2021, 17:01|