TÉMA

Jan Fingerland

Íránem zněly exploze. Izrael se nechlubí, Teherán je bagatelizuje

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, informovala íránská média. Země podle nich aktivovala protivzdušnou obranu a pozastavila v některých místech letištní provoz. Podle deníku The New York Times (NYT) měl útok cílit na leteckou základu, Írán navíc hlásí drony také ze severní oblasti u města Tabríz. Stanice ABC News s odvoláním na amerického představitele uvedla, že izraelské rakety zasáhly blíže nespecifikovaný cíl v Íránu. Jeruzalém se k útoku nevyjádřil. Podle zdrojů z Teheránu nebyl původ útoku zahraniční.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 22:58|

Někdy je třeba válku dobojovat, říká ke konfliktu Izraele s Hamásem komentátor Fingerland

Když na začátku října zaútočilo palestinské teroristické hnutí Hamás na izraelské vojenské i civilní cíle, komentátora Jana Fingerlanda vyděsil rozměr útoku i jeho vlastní špatný odhad. „Nemyslel jsem si, že se to může stát,“ říká v podcastu Background ČT24. „V současné době jsou západní média ve vleku narativu, že je tady válka, kterou je potřeba za každou cenu zastavit. Ale z hlediska vývoje je někdy válku potřeba dobojovat,“ myslí si čerstvý držitel ceny Ferdinanda Peroutky.
14. 3. 2024|

Netanjahu hraje o politickou budoucnost. Kritika zní i z USA, Česko mlčí, zaznělo v Událostech, komentářích

Česko bezvýhradně podporuje Izrael ve válce proti Hamásu bez ohledu na humanitární škody, stojí v dopise českým představitelům. Zhruba osmdesát osobností v něm vyzvalo vládu i prezidenta k přehodnocení jejich postojů. Jeden ze signatářů, historik a spisovatel Petr Placák, popsal, že mu vadí například i přehlížení populistických kroků premiéra Benjamina Netanjahua. O výzvě, současné situaci na Blízkém východě i vyjednávání mezi Izraelem a Hamásem v pořadu Události, komentáře diskutovali také senátor a předseda zahraničního výboru Pavel Fischer (nestr.), komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland a analytik Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.
8. 2. 2024|

Cenu Ferdinanda Peroutky převzali Fingerland z Českého rozhlasu a Uhlová z deníku A2larm

Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2023 získali komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland a redaktorka internetového deníku A2larm Saša Uhlová. Fingerland pro Český rozhlas nyní připravuje komentáře převážně o Blízkém východě, ale i Asii, Africe a dalších regionech a tématech. Uhlová se do širšího povědomí dostala sérií reportáží o nejhůře placených zaměstnancích v Česku, podle kterých vznikl film režisérky Apoleny Rychlíkové Hranice práce. Ceny Ferdinanda Peroutky se v úterý předávaly v pražském Centru současného umění DOX.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 20:48|