TÉMA

Hudajdá

USA udeřily na tři sklady zbraní hútíů

Americké námořní síly v oblasti Rudého moře v pátek ze vzduchu zaútočily na tři podzemní sklady zbraní na území Jemenu, které kontrolují šíitští povstalci hútíové. Ve stejné oblasti také sestřelily čtyři bezpilotní letouny. S odvoláním na vyjádření americké armády o tom informovala agentura Reuters.
23. 3. 2024|

USA znovu útočily na jemenské hútíe. Tvrdí, že cílem byl radar, podle povstalců bylo terčem město

V noci přišel další americký úder proti hútíům. Ozbrojené síly Spojených států uvedly, že cílily na radar, aby omezily schopnost jemenských šíitských povstalců napadat lodě v Rudém moři. Hútíové naopak obvinili Američany z ostřelování jemenské metropole Saná, kterou mají pod kontrolou. Jemenské přístavní město Hudajdá se později stalo terčem dalšího cíleného úderu v reakci na raketu, kterou v tomto městě na pobřeží Rudého moře odpálili hútíjští povstalci. Informovala o tom agentura AFP. USA a Velká Británie s podporou několika dalších zemí proti hútíům poprvé zaútočily v noci na pátek, zásah zdůvodnily snahou zastavit napadání lodí.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 12:10|

Ekologická zkáza je zažehnána. Experti dokázali přečerpat ropu ze supertankeru u Jemenu

Z chátrajícího supertankeru kotvícího u jemenských břehů se podařilo odčerpat všechnu ropu, oznámil mluvčí OSN. Podařilo se tak zažehnat obrovskou ekologickou a humanitární katastrofu. Tým mezinárodních expertů začal více než milion barelů ropy z tankeru SOF Safer odvádět 25. července. Přečerpal ji do tankeru Nautica.
11. 8. 2023|