TÉMA

Francis Scott Key Bridge

Pohřešovaní v Baltimoru jsou zřejmě po smrti, policie pozastavila pátrání

Šest dělníků pohřešovaných po pádu mostu v Baltimoru na východě Spojených států je pravděpodobně po smrti. Pátrání bylo pozastaveno, uvedla policie ve státě Maryland. Čtyřproudový most se v noci na úterý částečně zřítil v důsledku nárazu nákladní lodi do jednoho z pilířů. V tu dobu na něm pracovalo nejméně osm lidí, dva se podařilo zachránit. S odklízením trosek pomůžou specialisté, na místo dorazí tisíc armádních ženistů, kteří dodají sonary a odklízecí techniku. Potápěčům se podařilo z havarované lodi získat zařízení zaznamenávající data o trase.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 15:54|

V Baltimoru po pádu mostu pokračuje složitá záchranná akce

Dva a půl kilometru dlouhý silniční most v americkém Baltimoru ve státě Maryland se zřítil poté, co do něj narazila kontejnerová loď Dali, plující pod singapurskou vlajkou. Stále není jasné, zda si kolaps vyžádal oběti, dle hasičů spadlo do vody několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí. Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Posádka plavidla je v pořádku. Guvernér státu vyhlásil stav nouze. Podle serveru ABC News může za kolizi to, že se plavidlo po ztrátě pohonu stalo neovladatelným. Loď už před lety způsobila škody v Antverpách.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:31|

Loď narazila do klíčové podpěry, žádná podobná konstrukce by to nevydržela, míní experti o pádu mostu v Baltimoru

Pro most v americkém Baltimoru se stalo osudným, že loď narazila do pilíře, který podpíral hlavní mostní pole, pokud by k nárazu došlo na kraji, mohla být situace příznivější, míní Pavel Ryjáček z Fakulty stavební ČVUT. Také podle jeho kolegy Tomáše Rottera by žádná podobná konstrukce takový náraz nevydržela. Bývalý kapitán dálné plavby Jindřich Vodička uvedl, že za normálních okolností by se něco takového nemělo vůbec stát, neboť komerční lodě doprovázejí v USA místní lodivodi, kteří perfektně znají plavební dráhu a cestu lodi de facto řídí. Některá americká média ale uvádějí, že loď byla neovladatelná a varovala úřady před možnou kolizí.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 20:09|

Nevěřil jsem, že by se to mohlo stát, řekl ČT starosta Baltimoru

Pátrací a záchranné práce na zříceném mostě v Baltimoru budou dál pokračovat, řekl ČT starosta města Brandon Scott a dodal, že mosty se dají nahradit, ale životy ne. Podle něj jde o tragédii pro město i stát Maryland. Sám napřed nevěřil, že se něco takového skutečně stalo, když se o nehodě dozvěděl. Se starostou mluvil zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.
26. 3. 2024|