TÉMA

Dělostřelecké granáty

Kabinet schválil další peníze na nákup munice pro Ukrajinu

Vláda schválila další příspěvek Česka do iniciativy na nákup munice z mimounijních zemí na podporu Ukrajiny napadené Ruskem. Jeho výši premiér Petr Fiala (ODS) neuvedl. Do iniciativy se podle něj zapojilo dvacet zemí. Řekl to po zasedání kabinetu. Poděkoval zemím, které se k plánu nákupu připojily.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 22:17|

The Telegraph: Česko právě zastavilo Putina a zachránilo Ukrajinu

Česká dělostřelecká iniciativa pravděpodobně zachránila celá ukrajinská města — tím, že Ukrajině dala palebnou sílu, se kterou může vzdorovat mnohem větší ruské armádě. Ve svém komentáři to napsal britský list The Telegraph. Podle něj iniciativa, jejímž cílem je dodat Kyjevu statisíce kusů dělostřelecké munice, také ujistila ukrajinské jednotky, že nemusejí vzácnou municí šetřit, protože brzy dorazí další. Důsledky jsou dle britského listu vidět i na bojišti, kde se ruský postup na mnoha místech zcela zastavil, protože ho Ukrajinci odrážejí s větší silou.
14. 3. 2024|

Česko posílá na Ukrajinu výzbroj, za kterou má náhradu. Dodávky munice zorganizuje, ale nezaplatí, řekla Černochová

Česko podporuje a bude podporovat Ukrajinu výcvikem vojáků i dodávkami zbytného vojenského materiálu, nikoli však finančně. V Interview ČT24 to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podílet se nebude ani na nákupu munice, jejíž sehnání slíbil na mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel. Podle Černochové je v tomto případě role Prahy čistě organizační. Ujistila však, že dodávky starších kusů výzbroje, pro kterou má česká armáda náhradu, stále pokračuje. Naposledy minulý pátek dorazily na Ukrajinu dva bitevní vrtulníky dodané z Česka.
23. 2. 2024|

Evropská unie dodá Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Další munici pošlou i USA

Státy Evropské unie se v pondělí shodly na společných nákupech a financování munice pro Ukrajinu, které se při obraně proti ruské agresi nedostává zejména dělostřeleckého střeliva. Unie má na základě dohody uvolnit dvě miliardy eur (48 miliard korun) na nákupy munice a do roka dodat Kyjevu milion dělostřeleckých granátů. Podle Evropské obranné agentury se do společných nákupů předběžně přihlásilo 17 zemí včetně Česka. Také USA ve stejný den oznámily další balík vojenského vybavení pro Ukrajinu, tentokrát v hodnotě 350 milionů dolarů (skoro osm miliard korun).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 18:23|