Královský palác v Nepálu zdobí republikánská vlajka

Káthmándú - Po středečním zrušení monarchie a vyhlášení Nepálu republikou byla dnes z královského paláce v Káthmándú stažena královská vlajka a nahrazena národní vlajkou státu. Král Gjánéndra s rodinou zatím zůstává v paláci, nicméně na jeho vyklizení mu ústavodárné shromáždění dalo dva týdny.

Očekává se, že exkrál nařízení uposlechne, pokud to neučiní, bude podle politických předáků vypuzen. Gjánéndra se dosud ke zrušení monarchie nijak nevyjádřil. Nepronesl ani žádnou slavnostní řeč, jak část místních médií po jeho středečních konzultacích s politickými přívrženci a poradci očekávala. Zrušení monarchie nekladl odpor, přes své přívržence pouze vzkázal, že zůstane v Nepálu.

Maoisté, kteří vyhráli dubnové volby a zrušení monarchie bylo jedním z jejich nejdůležitějších cílů, dali najevo, že exkrál může v zemi zůstat, pokud bude dodržovat zákony.

Pro zrušení monarchie a vyhlášení republiky hlasovalo ve středu večer ústavodárné shromáždění prakticky jednomyslně, z 601 poslanců byla proti asi jen desítka. Ukončili tak jedinou hinduistickou monarchii na světě, která trvala 239 let. V regionu už zůstává monarchií jen Bhútán.

Nová ústava popisuje Nepál jako „nezávislý stát, nedělitelnou, suverénní laickou a demokratickou republiku“. Zároveň přestávají platit všechna privilegia udělená králem a královskou rodinou. Současně byl 29. květen trvale ustaven za Den republiky.