Příčina cholery na Haiti? Voodoo, myslí si místní

Port-au-Prince - OSN začne po sérii obvinění oficiálně pátrat po příčině epidemie cholery na Haiti. Sílí podezření, že se do karibské země dostala s vojáky z Nepálu. Nákaza se šíří především znečištěnou vodou. Vyžádala si přes 2 000 životů. Na Haiti, kde je doma voodoo, se ale objevují zvěsti, že choleru šíří pomocí tajemného prášku kněží tohoto náboženství.

Zoufalství pomáhá šířit paniku a ty nejšílenější teorie. I tady, v uprchlickém táboře Neptun, hledají příčinu epidemie: sedmdesát tisíc lidí na jednom místě. Přežili lednové zemětřesení. K dispozici mají troje toalety. Všude kolem odpadky. I sem cholera pronikla. „Všichni musejí být velmi obezřetní. Jen v tomto táboře prášek zabil 17 lidí. Spousta dalších je v nemocnici. Má se za to, že se nakazili cholerou,“ prohlásil šéf bezpečnosti v táboře Neptun Lizer Games. Tajemný prášek a obavy z černé magie obrátily obyvatele tábora proti sobě. Jednoho údajného kněze voodoo dav zavraždil. Nepomáhá vládní prohlášení, že choleru nešíří. OSN mezitím obrátila a snaží se také najít příčinu nákazy. Dosud odmítala, že by ji na Haiti mohli zavléct vojáci z Nepálu.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN:

„Oznamuji zřízení mezinárodního vědeckého výboru, který bude pátrat po zdroji epidemie cholery na Haiti. Výbor bude nezávislý a bude mít neomezený přístup do budov OSN i k personálu.“

Na Haiti stále řádí cholera (zdroj: ČT24)


Zatímco na Haiti se případy cholery objevovaly jen výjimečně, v Nepálu tak vzácná není. Do médií navíc unikla epidemiologická studie, podle které infekce pochází z jihovýchodní Asie a rozšířila se říční vodou kontaminovanou vojáky z Nepálu. Jeden z nejčernějších scénářů OSN odhaduje, že v příštím půlroce se cholerou může infikovat 650 000 lidí.

Haiti
Zdroj: ČT24