Američané končí boje v Iráku, nyní budou pouze pomáhat

Bagdád – Americká bojová mise v Iráku končí. Ode dneška by měly v zemi působit už jenom výcvikové a podpůrné jednotky, které nebudou vůbec zasahovat do toho, co se v Iráku děje. Podle posledních čísel tam pořád zůstává asi 50 tisíc amerických vojáků, což je nejméně od začátku invaze v březnu 2003, která měla za cíl svrhnout režim Saddáma Husajna. Na vrcholu tažení měly Spojené státy v zemi 170 tisíc vojáků.

„Od chvíle, kdy jsem nastoupil do úřadu, jsme ze země stáhli na devadesát tisíc vojáků a uzavřeli stovky základen,“ prohlásil prezident Obama s tím, že již nyní se v mnoha částech země o bezpečnost starají sami Iráčané. Poslední americká bojová brigáda opustila irácké území ve čtvrtek a do dneška by se měly stáhnout i všechny speciální jednotky.

Málikí: Irák získal nezávislost

S ukončením bojové role amerických jednotek získal Irák nezávislost a jeho bezpečnostní síly budou nyní samy čelit veškerým hrozbám, ať už domácím, nebo zahraničním. Řekl to irácký premiér Núrí Málikí. Zároveň zdůraznil, že irácké síly jsou schopné zajistit bezpečnost země.

„Irák je dnes svrchovaný a nezávislý,“ citovala agentura Reuters z Málikího televizního projevu k národu u příležitosti ukončení bojových operací amerických jednotek v Iráku po více než sedmileté přítomnosti. Do dnešního data se z Iráku stáhla většina bojových jednotek USA. V zemi zůstává necelých 50 000 amerických vojáků v roli výcvikových a podpůrných jednotek iráckých vládních sil.

„Naše bezpečnostní síly se ujmou zajišťování bezpečnosti a ochrany země a budou odstraňovat všechny hrozby, jimž musí čelit, interně i z vnějšku.“

Závěrečná etapa americké válečné kampaně v Iráku, která začala invazí v březnu 2003, bude zahájena středečním ceremoniálem. Za přítomnosti amerického viceprezidenta Josepha Bidena bude 1. září vyhlášena operace Nový úsvit (New Dawn), která má být začátkem konce americké vojenské přítomnosti v Iráku. Američtí vojáci se zaměří jen na výcvik iráckých bezpečnostních sil a budou pomáhat při protiteroristických akcích. Vždy ale pouze na žádost irácké vlády.

Núrí Málikí
Zdroj: ČTK/AP
Vydáno pod