Výroky izraelského rabína vyvolaly ostré reakce

Washington - Američané ostře odsuzují vysoce postaveného izraelského rabína a duchovního vůdce izraelské ultraortodoxní strany Šas. Ovadia Josef ve svém kázání poslal na Palestince mor. Jen za několik dní se přitom mají poprvé od prosince 2008 obnovit přímé mírové rozhovory mezi Izraelci a Palestinci - pod záštitou Obamovy administrativy.

Slova, která pronesl v sobotní modlitbě rabín Ovadia Josef, šokovala svět. Jeho strana Šas je přitom součástí vládní koalice. Reakce palestinské samosprávy na sebe nenechala dlouho čekat.

Rabín Ovadia Josef:

„Ať všichni zlí, kteří nenávidí Izrael, jako je Mahmúd Abbás a všichni Palestinci, zmizí z našeho světa. Ať je stihne mor!“

Výroky rabína odsoudily USA (zdroj: ČT24)

„Prohlášení, která jsme slyšeli od Ovadia Josefa, podněcují k rasové nesnášenlivosti a mohou za prohlubování rasistických postojů v izraelské společnosti,“ okomentoval to tiskový mluvčí palestinské vlády Ghassan Khatib.  

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se od názorů rabína distancoval a prohlásil, že cílem jeho vlády je mír s Palestinci. Tento týden se mají obnovit přímé mírové rozhovory mezi oběma stranami. Netanjahu a Abbás by se měli setkat ve Washingtonu. Také Spojené státy, kterým na úspěchu jednání velmi záleží, výroky rabína ostře odsoudily. 

Před rozhovory kalí atmosféru také přetrvávající problém výstavby židovských osad na palestinských územích. Koncem září vyprší moratorium, které Izrael na deset měsíců uvalil na svou výstavbu západně od Jordánu. Izraelci zatím odmítají slíbit jeho případné prodloužení.