Boje v Somálsku pokračují, útočníci pobili poslance

Mogadišo - Neznámí ozbrojenci dnes v somálském hlavním městě Mogadišu zaútočili na hotel navštěvovaný vládními činiteli a zabili 32 lidí, mezi nimiž je šest poslanců. V somálské metropoli dnes druhým dnem pokračuje ofenziva islámských radikálů ze skupiny Šabáb proti somálské armádě podporované mezinárodní misí Africké unie. Boje si prý vyžádaly nejméně 40 mrtvých a více než 130 zraněných. Poslední bilance z dnešního rána hovořila o 29 mrtvých civilistech.

Útočníci oblečení do uniforem vládních jednotek zaútočili v části města vzdálené obvyklým místům bojů a dosud kontrolované vládními silami. Podle svědků citovaných agenturou AFP vnikli do hotelu poblíž prezidentského paláce a začali střílet na lidi, kteří v něm tou dobou byli.

Kromě šesti poslanců zahynulo také pět členů bezpečnostních sil a dva hoteloví zaměstnanci. Dalších 19 obětí tvoří podle somálského vicepremiéra Abdurahmana Adana Ibrahima civilisté. Mluvčí AU sdělil, že je mezi nimi mimo jiné jedenáctiletý čistič bot a žena, která tou dobou před hotelem prodávala čaj.

Vláda v chaotické situaci hovoří o 31 obětech a ministr spojů uvedl, že jeden z útočníků byl zajat. Nejméně dva ozbrojenci zřejmě při útoku odpálili výbušniny připevněné na těle. Jeden z poslanců přítomných útoku uvedl, že po asi hodinu trvající řeži zůstala „všude mrtvá těla“. Scénu označil za masakr.

Somálsko nemá funkční vládu od roku 1991, kdy se po svržení diktátora Mohammeda Siada Barreho v zemi rozpoutala občanská válka. Mnoho somálských poslanců žije z bezpečnostních důvodů v zahraničí. Pokud jsou v Mogadišu, bydlí v hotelích.

Začátek ofenzivy „proti křesťanským nájezdníkům a odpadlické vládě“ v pondělí odpoledne oznámil mluvčí extremistické skupiny Šabáb Ali Mohamud Rage. Boje se rozhořely krátce poté a podle zástupce somálské armády pokračovaly dnes ráno na nejméně třech místech v Mogadišu.

Skupina Šabáb, která se hlásí k teroristické síti al-Káida, je jednou z hlavních somálských islamistických skupin bojujících od roku 2007 proti slabé, Západem podporované vládě. Šabáb chce v zemi prosadit vládu podle přísného výkladu islámského práva šaría.

Somálskou armádu podporuje mezinárodní mise Africké unie (AMISOM) sestávající z asi 6 000 především burundských a ugandských vojáků. Většinu metropole a jih země však kontrolují muslimští radikálové.

Boje v Somálsku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod