Maďarský exprezident napodruhé prošel do Komárna bez problémů

Komárno - Dnes už bývalý maďarský prezident László Sólyom se na jižním Slovensku zúčastnil pamětního obřadu u sochy někdejšího uherského panovníka Štěpána. Vloni, když Slováci sochu odhalovali, prezidenta přitom na místo nepustili. On ale tenkrát slíbil, že se sem vrátí. A to dnes také splnil.

Bývalý maďarský prezident přesně rok poté, co ho Slováci odmítli pustit k soše svatého Štěpána v Komárně, znovu vyrazil na stejné místo. Tentokrát se ale jeho návštěva obešla bez incidentů. Stejně jako před rokem Sólyom vkročil na most mezi slovenským a maďarským Komárnem, dnes ale došel na jeho druhý konec. Jako soukromá osoba se na Slovensku zúčastnil kladení věnců k soše svatého Štěpána. 

V Komárně ho kromě nejvyšších představitelů města přivítalo asi 6 stovek lidí. Na úvod oslav zazněly slovenská a maďarská hymna. Sólyom pak na místě pronesl projev o historickém významu svatého Štěpána.

Vstup Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Maďarský prezident László Sólyom se loni 21. srpna vydal do jihoslovenského Komárna. Bratislava mu ale vstup na Slovensko odepřela a Sólyom se musel zastavit na hraničním dunajském mostě cestou do Komárna. Bratislava argumentovala tím, že není vhodné, aby v den výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968, mezi kterými byly i maďarské ozbrojené síly, maďarský prezident navštěvoval Slovensko.

László Sólyom
Zdroj: ČT24