Australské volby skončily patem

Canberra - Austrálie bude mít po sobotních volbách koaliční vládu, poprvé od 40. let minulého století. Ještě se stále sčítají hlasy, ale už teď je zřejmé, že jak vládním labouristům, tak opozičnímu konzervativnímu bloku utekla většina v dolní komoře parlamentu jen o několik křesel. Příští premiér může vzejít z dosavadní vlády, ale i opozice.

Za mrtvý bod označují australské deníky výsledek dosavadního sčítání hlasů v parlamentních volbách. Premiérka Julia Gillardová zdůraznila, že než bude jasný vítěz, zůstává její vláda u moci. „Jsme velice stabilní, skvělá demokracie s jasnými pravidly na všechny tyto situace, vláda proto pokračuje v práci a volební komise ve sčítání,“ řekla. 

Výsledek vládních labouristů a opoziční koalice Tonyho Abbota je tak vyrovnaný, že bude záležet na skupince několika nezávislých poslanců, ke komu se přikloní. Námluvy s hrstkou nezávislých a jedním zeleným už jsou proto v plném proudu. 

Volby v Austrálii skončily patem (zdroj: ČT24)

Dva nezávislí uchazeči, Rob Oakeshott a Tony Windsor, oznámili, že se postaví na tu stranu, která bude nejschopnější vytvořit stabilní vládu. Třetí nezávislý, Bob Katter, řekl, že podpoří tu stranu, která nabídne nejlepší podmínky pro jeho voliče. 

Premiérka Gillardová, která je ve funkci od června, doufala, že když vypíše volby ještě v době politických líbánek, vyhraje. Zmýlila se, voliči jí neodpustili vnitrostranický převrat a odstavení jejího předchůdce Kevina Rudda. 

Bez ohledu na to, kdo bude premiérem, se příliš nezmění zahraničněpolitické priority Austrálie. Oba velké bloky mají podobný názor i na působení 1550 vojáků v Afghánistánu. Naopak žhavými tématy jsou klimatické změny, zdravotnictví a azylová politika.

Julia Gillardová
Zdroj: ČT24