Mniši prý trpí hlady, Peking posiluje jejich „vlasteneckou výchovu“

Peking/ Lhasa - Situace v tibetských klášterech, které při nedávných nepokojích obklíčily čínské jednotky, je údajně kritická. Mniši prý trpí hladem, mají nedostatek vody a léků. Exilová vláda tvrdí, že v klášteře Ramočhe ve Lhase jeden mnich zemřel hlady. Čínská vláda chce v klášterech posílit "vlasteneckou výchovu". Do tibetské metropole po uklidnění situace dorazila i skupina zahraničních novinářů. V dalších provinciích nadále pokračují protesty.

Peking dnes prohlásil, že posílí vlasteneckou výchovu mnichů. „Používáme ji z toho důvodu, že se dalajlama snaží narušit vývoj Tibetu a obvyklé rituály tibetského buddhismu,“ prohlásil dnes šéf tibetské organizace Komunistické strany Číny Čang Čching-li.

Čína dnes také oznámila, že se úřadům vzdalo asi šest stovek účastníků protestů. Těm Peking slíbil shovívavé zacházení, proti ostatním chce podle zákona tvrdě zasáhnout. Dnes také pokračovalo zatýkání organizátorů nepokojů.

V provinciích, které sousedí s Tibetem, dnes pokračovaly demonstrace. V oblasti zvané Čching-chaj se sešlo asi 300 lidí, shromáždění ale v poklidu rozehnali policisté. I v provincii S'-čchuan se dnes demonstrovalo, asi čtyři stovky mnichů protestovaly proti pondělnímu incidentu, kdy policie údajně zastřelila mladého Tibeťana.

Do Lhasy dnes přicestovala skupina 26 zahraničních novinářů. Do oblasti tak úřady znovu po šesti dnech pustily reportéry nezávislých zahraničních médií. Novináře na cestě nicméně doprovázejí úředníci čínského ministerstva zahraničí.

Bush je znepokojen situací v Tibetu, europoslanci chtějí nezávislé vyšetřování

Americký prezident George Bush dnes telefonicky tlumočil svému čínskému protějšku Chu Ťin-tchaovi znepokojení nad situací v Tibetu, kde byly tvrdě potlačeny protičínské protesty. Zároveň vyzval čínskou vládu k dialogu s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, který žije v indickém exilu.

Europoslanci dnes požádali o nezávislé vyšetření čínského zákroku proti nepokojům v Tibetu. Předseda evropského parlamentu podpořil tibetského duchovního vůdce dalajlamu. Čína tvrdí, že separatisté při nepokojích zabili 19 lidí. Tibetský exil ale mluví o 140 obětech čínského zásahu proti demonstrantům.