Ruská policie zastřelila organizátora moskevských útoků

Moskva - Ruští policisté v Dagestánu zabili v přestřelce vůdce muslimských povstalců, který byl podezřelý z organizování útoků na moskevské metro. Dva výbuchy letos v březnu připravily o život 40 cestujících. Magomedali Vagabov akci podle ruských zdrojů připravil a byl manželem jedné ze dvou sebevražedných útočnic. Měl rekrutovat mladé lidi a sebevrahy připravovat k úderům na ruském území.

Magomedali Vagabov zemřel během přestřelky s ruskými policisty. Při incidentu byli zabiti ještě další čtyři islamisté. Podle Národního protiteroristického výboru byl Magomedali Vagabov spolu s dalšími čtyřmi islamisty dnes ráno během protiteroristické operace obklíčen v jednom domě v dagestánské obci Gunib ruskými policisty a zastřelen.

„Na výzvu vzdát se bandité odpověděli ozbrojeným odporem a zahájili palbu na pořádkové síly. V domě vypukl požár. V důsledku krátké přestřelky byli všichni členové bandy zneškodněni,“ uvedl výbor. Likvidaci známého povstalce výbor označil za skvělý úspěch bezpečnostních sil a důkaz toho, že žádný bandita neunikne odpovědnosti za své zločiny.

Ruské zdroje tvrdí, že Vagabov byl organizátorem sebevražedných útoků v moskevském metru, byl aktivně zapojen do verbování mladých lidí pro islámské kavkazské podsvětí a také se podílel na výcviku sebevražedných atentátníků.   

Podle některých informací byl Vagabov manželem jedné ze sebevražedných atentátnic, které se v moskevském metru vyhodily do povětří.