14letá jachtařka vyráží na plavbu kolem světa

Portimao – Čtrnáctiletá nizozemská jachtařka Laura Dekkerová si plní sen. Dnes vyráží úplně sama na plavbu kolem světa. Pokud to zvládne, bude vůbec nejmladší jachtařkou, které se podařilo obeplout zeměkouli. Cesta by jí měla trvat až dva roky.

Laura se narodila na Novém Zélandu. Na moři není žádným nováčkem. Už ve čtyřech letech ji otec začal učit plachtit. Jejím snem už od dětství bylo obeplout svět. Dneškem si začíná svůj sen plnit. 

„Odplula,“ informovala dnes s odvoláním na dívčina agenta audiovizuální agentura MasMedia. Dívka odstartovala svou plavbu z Gibraltaru. 

Laura Dekkerová:

„Nemám strach. Jakmile stoupnu na loď, něco ve mně se změní, teprve pak cítím, že opravdu žiju.“

Na své dvoustěžňové jachtě dlouhé 11,5 metru Laura nejdříve zamíří směrem ke Kanárským ostrovům, pak popluje přes Panamu, Polynésii a Austrálii kolem světa z východu na západ.

Když se Laury před pár týdny ptali, proč se vlastně na nebezpečnou plavbu vydává, odpověděla, že chce jednoduše vidět svět, kulturní rozdíly a získat nějaké životní zkušenosti. Na čtrnáctileté děvče pozoruhodné. „Jsem jednoduše člověk, co má svůj sen,“ řekla dívka. A po čem se jí bude na širém moři nejvíce stýskat? I na to novinářům spontánně odpověděla: „Po Spotovi, mém psu.“

Justice odvážné jachtařce přitom zprvu cestu kolem světa zakázala, dívku dokonce na čas odebrala rodičům a svěřila do státní péče. Na konci července však soudy své rozhodnutí přehodnotily, a tak se dívka může vydat do vln.

Vydáno pod