Pákistánem se žene snad poslední záplavová vlna

Islámábád – Pákistánské úřady evakuovaly kvůli rozvodněné řece Indus na jihu země víc než 150 tisíc lidí. Nejhorší záplavy v Pákistánu za posledních 80 let zasáhly pětinu pákistánského území a připravily o život až 2000 osob. V provizorních humanitárních táborech přebývá přes 600 tisíc lidí. Zemí se pomalu přesouvá poslední záplavová vlna.

Úřady očekávají, že voda bude během příštích dnů na celém území státu opadat, jakmile se poslední záplavové vlny vlijí do Arabského moře. Za posledních 24 hodin byla ale situace kritická především na jihu země.   

„Evakuovali jsme více než 150 tisíc lidí z vnitřních oblastí provincie Sindh,“ informoval mluvčí provinční vlády. Dodal, že záplavy postihly nově i místa v oblasti Thatta ležící asi 80 kilometrů východně od Karáčí.  

Záplavy od konce července připravily o domov nejméně 6 milionů Pákistánců. Část jich přebývá v provizorních humanitárních táborech, stěžují si ale na nedostatek potravin. 

Vodní živel zasáhl nějakým způsobem v Pákistánu asi 20 milionů lidí, v postižených oblastech smetl domy, silnice, mosty i úrodu na polích, která je nutná k přežití tamějších obyvatel.

Záplavy v Pákistánu
Zdroj: ČT24/AP Photo