Írán slaví spouštění první jaderné elektrárny

Búšehr - Írán slaví velkolepou událost, první jaderná elektrárna v Búšehru se pomalu dostává do provozu. Do reaktoru už Íránci začaly zakládat palivové články, které jim dodalo Rusko. Založení paliva je klíčový krok ke spuštění elektrárny. Událost Teherán staví jako vítězství islámské republiky nad nepřáteli. Západ dál neskrývá obavy z íránského jaderného programu.

Do reaktoru elektrárny v Búšehru by mělo být v následujících dnech instalováno celkem 163 palivových článků, což je asi 80 tun uranového paliva. Rusko bude pro reaktor dodávat obohacený uran a vyhořelé palivo naopak bude odvážet. Stavba reaktoru byla oficiálně ukončena loni v únoru, Rusko do Búšehru navezlo 82 tun uranu obohaceného o 1,6 procenta až 3,6 procenta. 

Elektrárnu začal na jihu země u Perského zálivu budovat šáh Réza Páhlaví s německým Siemensem v polovině 70. let. Islámská revoluce ale projekt přerušila. V 80. letech stavbu za války bombardoval Irák, do projektu vstoupili a zase se z něj stáhli například Argentinci a Španělé. Před 15 lety se pak do vleklého búšehrského projektu zapojilo Rusko. A právě tato spolupráce nakonec dovedla elektrárnu až ke spuštění.   

Írán instaluje do jaderné elektrárny v Búšehru palivo (zdroj: ČT24)


„Děkujeme ruskému státu, vládě a lidu za spolupráci s velkým íránským národem a zapisujeme jeho jméno do zlaté historie islámské íránské republiky,“ okomentoval to Ali Akbar Sálehí, šéf íránské Organizace pro atomovou energii. 

Výroba paliva a obohacování uranu ale znepokojují Západ. Teherán letos zveřejnil, že chce v nedostupných horách postavit deset nových továren na obohacování štěpného materiálu. První prý začne stavět napřesrok v březnu. 

Jaderná elektrárna v Búšehru

Búšehr je vůbec první jadernou elektrárnou v Íránu. Leží u vesnice Halílé nedaleko přístavního města Búšehru na pobřeží Perského zálivu v jihovýchodním Íránu. V elektrárně by měly být tři reaktory. Výstavba elektrárny zatím přišla na miliardu dolarů.

Vydáno pod