Mexičtí pohraničníci řeší své problémy sebevraždou

Mexiko - Mezi zaměstnanci americké pohraniční stráže hlídajícími horkou mexickou hranici přibývá sebevrahů. Za poslední dva roky si tu vzalo život asi 15 lidí. Američané, kteří mají obavy z vyhrocené situace na severu Mexika, posilují ostrahu hranice. Mexický prezident Felipe Calderon ale upozorňuje na nedostatečné kroky americké vlády proti vývozu zbraní do Mexika a užívání drog.

Hranice mezi Spojenými státy a Mexikem je svědkem mnoha různých příběhů. Je to místo, které ve dne v noci střeží hlídky a brání ilegálním imigrantům ve vstupu do Spojených států. Místo, kde se boří naděje na americký sen. Juan Tellez byl jedním z pohraničníků, a to až do dne, kdy se vrátil z práce a spáchal sebevraždu. „Viděla jsem ho, jak se sklání, bere si zbraň a dává si ji k hlavě. Pak zazněl výstřel a pamatuji si, jak spadl na zem. Začala jsem křičet jeho jméno. Dokonce si pamatuji pach střelného prachu,“ vzpomíná s hrůzou Juanova přítelkyně Christina.

Tragická smrt Juana Telleze není výjimkou. Podobných příběhů přibývá. Od roku 2008 spáchalo sebevraždu nejmíň 15 pohraničníků. Sebevražedné sklony mohou podle odborníků způsobovat deprese. Americká vláda ostrahu hranice stále posiluje a pohraničníkům stále víc pomáhá technika. Z napínavé práce se tak stala nuda. „Říkal mi, že jenom ten fakt, že celý den sedíš v autě uprostřed pouště, tě nutí neustále přemýšlet o miliónu věcí. O všech problémech. A ty navíc víš, že hned vedle tebe leží zbraň. Myšlenka na to dát si ji k hlavě se přímo vnucuje,“ říká Christina.

Sebevraždy mexických pohraničníků (zdroj: ČT24)

Pohraniční služba už zahájila prevenci. Začala vyškolovat vedoucí pracovníky a natočila několik videí, která ukazují, jak deprese zvládnout. Uhlídat hranici je ale stejně těžké jako dřív. Mexický prezident Felipe Calderon navíc obvinil Spojené státy, že nedokážou zabránit vývozu zbraní do Mexika a pašování drog na své území: „Nemyslím si, že by se Spojené státy nějak významně snažily bojovat s užíváním drog. Rozpočet pro boj proti drogám se nijak nezměnil.“

Dokud budou Američané drogy kupovat, bude trvat násilí gangů v Mexiku a snaha překonat hranici do Spojených států.