Izrael a Palestinci pozváni na 2. září k přímému jednání

Washington/Brusel - Izrael a palestinská samospráva byly pozvány k přímým mírovým rozhovorům na 2. září do Washingtonu. Oznámily to dnes takzvaný blízkovýchodní kvartet (OSN, USA, Evropská unie a Rusko) a ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová. K účasti na prvním zasedání byli přizváni také vedoucí představitelé Egypta a Jordánska. Mluvčí izraelského premiéra pozvánku k přímým rozhovorům uvítal.

Izrael má zastupovat předseda vlády Benjamin Netanjahu, palestinskou samosprávu její předseda Mahmúd Abbás. Měli by se setkat už 1. září na večeři, na niž byl pozván také bývalý britský premiér Tony Blair, který je vyslancem kvarteta. Následující den by se měli sejít k rozhovorům pod záštitou amerického prezidenta Baracka Obamy.

Clintonová doufá, že jednání během roku dospěje k celkové mírové dohodě o uspořádání na Blízkém východě. „Bezpochyby se setkáme s překážkami. Nepřátelé míru se budou snažit nás porazit, … ale žádám strany o vytrvalost a snahu pokročit vpřed i v těžkých časech,“ prohlásila.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát přivítal prohlášení kvartetu, které podle něho obsahuje prvky nutné k dosažení mírové dohody, ale pozvání do Washingtonu prozatím odmítl komentovat. Zároveň vyslovil naději, že USA i ostatní členové kvartetu budou na Izrael vyvíjet tlak, aby zastavil budování osad na palestinských územích.

Kladné stanovisko k přímým rozhovorům vyjádřil také výkonný výbor Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) poté, co prostudoval prohlášení kartelu.

OOP je střechová organizace sdružující 11 hlavních palestinských národněosvobozeneckých organizací, která zastřešuje palestinskou samosprávu ustavenou 1. července 1994. Abbás zastává funkci generálního tajemníka VV OOP od roku 2004.