Terorista z Lockerbie je už rok v Libyi - a pořád naživu

Londýn - Britská vláda vyzvala Libyi, aby neoslavovala výročí návratu Abdala Basata Alího Muhammada Midžrahího do vlasti. Je tomu přesně rok, co ho Skotsko propustilo z humanitárních důvodů z vězení. Odpykával si doživotní trest za atentát proti letadlu nad vesnicí Lockerbie z roku 1988. Podle lékařské zprávy má terorista rakovinu prostaty a měly mu zbývat tři měsíce života, které mu bylo dopřáno dožít doma. Kenny MacAskill, skotský ministr spravedlnosti, se před rokem vyjádřil: „Odpykává si trest, který mu vyměřily vyšší síly. Odjíždí domů zemřít. Obětem útoku sice žádný soucit neulevil, ale není důvod, proč my bychom neměli soucit projevit jemu.“

Jenže předpovídané tři měsíce života se nenaplnily a po roce od propuštění je terorista pořád naživu. Příbuzní obětí útoku jsou o to víc naštvaní. Kontroverzní rozhodnutí skotských úřadů stále rozdmýchává hněv.

Spekulace, jestli je terorista skutečně nemocný, neutichají. Jen pár dní po jeho propuštění se objevily informace, že by za tím mohl být obchodní zájem. Dokonce americké úřady šetří, jestli za teroristovo propuštění nelobboval ropný gigant BP, aby získal přístup k libyjské ropě. Londýn ale takové informace popírá.

Firma BP, která je pod drobnohledem světa kvůli ropné katastrofě v Mexickém zálivu, se dostala do centra vyšetřování amerického senátního výboru pro zahraniční vztahy, který prověřuje, zda dohoda BP v hodnotě 900 milionů dolarů o těžbě ropy u pobřeží Libye sehrála nějakou roli v Midžráhího propuštění. Z 270 lidí, kteří nad Lockerbie v roce 1988 zahynuli, bylo 179 Američanů.

Kolem lékařského posudku je stále spousta otazníků

Doktor Karol Sikora, odborník na rakovinu a děkan lékařské fakulty Buckinghamské univerzity, byl mezi těmi, kdo před rokem uváděli, že Midžrahímu trpícímu rakovinou prostaty zbývají jen tři měsíce života. Svoje slova se nyní snaží vzít zpět. „Pokud bych mohl vrátit čas, pak by mé vyjádření bylo pravděpodobně více neurčité a snažil bych se hovořit spíš o statistických šancích než o hotové věci,“ řekl britskému listu Observer.

Jak upřesnil londýnský zpravodaj ČT Ivan Kytka, dva členové tříčlenné lékařské komise, která pro skotskou vládu připravovala zprávu o atentátníkově zdravotním stavu, byli dokonce placeni přímo libyjskou vládou.

Vydáno pod