Muslimka nesmí nosit v Disneylandu šátek

Kalifornie - Kalifornský Disneyland čelí nařčení, že diskriminoval muslimskou zaměstnankyni. Nedovolil jí nosit šátek k uniformě. Firma se ale brání, že muslimka přišla s požadavkem poprvé za dva roky, co v Disneylandu pracuje, a nedala zaměstnavateli šanci zareagovat. Muslimka nyní zvažuje žalobu na svého zaměstnavatele.

Šestadvacetiletá muslimka Imane Boudlalová původem z Maroka si poprvé za dva roky ve službách Disneylandu odmítla sundat z hlavy šátek hidžáb. „Mám problém s tím, abych denně chodila do práce a sundávala si šátek. Ptám se proč? Spojené státy jsou zemí práv, kde si každý může dělat, co chce. Tak proč ne u Disneyho?“ ptá se Imane.

Boudlalová pracuje v restauraci, kde musí nosit uniformu a její součástí hidžáb není. Když vyslovila Imane požadavek, zda by si mohla šátek nechat, odpověď nadřízených byla stručná: Buď si šátek sundá, nebo bude pracovat v zákulisí, kde ji zákazníci neuvidí.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Firma jí také navrhla, že může zůstat doma, dokud se nevymyslí, jak šátek zakomponovat do kostýmu disneyovské postavy. „Nabídli jsme jí jako dočasné řešení hned několik pozic v zákulisí, aby mohla pracovat, než vymyslíme nějakou trvalou variantu jejího kostýmu. Všechny je odmítla a raději odešla domů,“ uvedla mluvčí Disneylandu Suzi Brownová.

Boudlalová nyní zvažuje, že na svého zaměstnavatele podá žalobu kvůli diskriminaci. „Chci jen nosit svůj šátek a udržet si práci. Nechci, aby mě někam uklízeli, jsem lidská bytost a mám city,“ říká Imane.

Mladá muslimka si nedávno zažádala o americké občanství. K rozhodnutí nesundávat v práci hidžáb ji prý inspirovalo studium prvního dodatku americké ústavy, který zakotvuje právo svobodně vyznávat jakékoliv náboženství.