Irák opouští poslední americká bojová jednotka

Bagdád - Poslední americká bojová brigáda opouští Irák a přesouvá se do sousedního Kuvajtu. Pentagon ale nepotvrdil, že by tím ustaly veškeré bojové operace v Iráku. Ty by měly oficiálně skončit až koncem měsíce. V zemi navíc dál zůstane přes padesát tisíc amerických vojáků. Do konce roku 2011 by měli podle plánů prezidenta Obamy odejít i oni.

Poslední bojová jednotka opouští Irák po sedmi a půl roce od začátku operace Irácká svoboda. V zemi má zůstat zhruba 56 000 vojáků. Cíle mise se ale mění. Zbraně budou moci použít jen v sebeobraně nebo na žádost irácké vlády. A od prvního září by se mělo změnit i kódové označení americké mise – na „Nový úsvit“. „Je to úleva. Dvanáct měsíců jsem strávil v tomhle vozidle, když si teď uvědomím, že je to naposledy, co mám na sobě tuhle výstroj, je to krásný pocit,“ řekl Tomothy Berrena z armády USA.

Irácké angažmá je pro Američany delší než jejich zapojení do první i druhé světové války. A výsledky jsou stále pochybné. Boje a přítomnost v Iráku vyjdou podle fundovaných odhadů Bílý dům na 3 biliony dolarů, to znamená, že v přepočtu stála válka každého Američana 190 tisíc korun. Američané navíc do dneška v Iráku ztratili 4 415 vojáků. Možná i proto podpora americké veřejnosti pro iráckou misi rychle klesla.

Stažení vojáků byl hlavní slib v prezidentské kampani Baracka Obamy. Přesto část Iráčanů volá po přehodnocení termínu odchodu. Letos zaútočilo už 50 sebevražedných atentátníků a země ještě půl roku po volbách nemá vládu.