Francie odesílá zpět první balkánské Romy

Paříž - Francie hájí své kroky proti ilegálním osadám romských přistěhovalců z Rumunska a Bulharska. Paříž tvrdí, že pokud Romové porušují zákony, odpovídá jejich deportace normám unie. Francie dokonce vyzvala Evropskou komisi, aby ji v tom plně podpořila. Prvních 60 rumunských Romů bylo vypraveno krátce po poledni pravidelnou linkou rumunské společnosti Blue Air z Lyonu do Bukurešti, dalších 14 odletělo z Paříže. Do konce měsíce chce Francie ze země vyhostit 700 rumunských a bulharských Romů, kteří jsou v zemi nelegálně. Prezident Nicolas Sarkozy vyhlásil tažení proti zločinnosti a tato deportace je jeho součástí. Většina Romů ale říká, že se do Francie opět vrátí.

Policie už zlikvidovala 51 ilegálních táborů a bude pokračovat - během tří měsíců jich chce rozpustit dalších 300. Francouzská vláda Romy na cestu vybavila repatriačním příplatkem - 300 eur pro dospělého, po stovce pro děti. Tisíce Romů v zemi ale zůstávají. Mluvčí organizace Rom Europa označil repatriaci za bezúčelnou, protože vypovězeným nic nebrání se vrátit. „Někteří byli vráceni sedmkrát nebo osmkrát, přičemž pokaždé dostali těch 300 eur,“ podotkl.

Romové se ve Francii dostali do popředí zájmu kvůli nedávnému napadení policejní stanice ve měste Saint-Aignan. Nelibost veřejnosti i úřadů ještě zesílily časté krádeže a žebrání. Romové namítají, že na základě jednoho incidentu nelze všechny házet do jednoho pytle. „Ti lidé žijí v chudinských čtvrtích v nejistých podmínkách. Jsou to obětní beránci francouzské bezpečnostní politiky. Nelze je jen tak vyhostit. Jako evropští občané mají právo vrátit se do Francie,“ hájí je Malik Salemkour, spoluzakladatel skupiny na podporu Romů v Evropě.

Jedna z vyhoštěných:

„Je to pro mě strašně těžké, že se mám vrátit do Rumunska. Pokud mě policie pošle domů, vrátím se sem zpátky. Tady je to velmi dobré, jak pro děti, tak pro mě. Nechci zůstat v Rumunsku…“

Rumunsko a Bulharsko, kam Francie Romy vrací, se mají navíc příští rok stát členy schengenského prostoru, který zaručuje volný pohyb po Evropě. Rumunský ministr zahraničí varoval Francii před xenofobními reakcemi a sklouzávání k populismu. Místo toho by podle něj měly obě země usilovně jednat. Také francouzská levice vinní vládu ze „státního rasismu“ a lákání pravicových voličů. Kontroverzní postup vyvolal znepokojení i u ochránců lidských práv, OSN a Evropské unie.

Začátkem roku se odhadovalo, že jen rumunských Romů je ve Francii asi 20 tisíc. Už loni jich Francie vrátila do Rumunska na osm tisíc. Francií Romové kočují už po generace, větší města pro ně ze zákona udržují zařízená tábořiště. V posledních letech se tam ale stahují noví přistěhovalci z východní Evropy. Na vstup do země nepotřebují víza, po třech měsících ale musejí mít - jako všichni - povolení k pobytu.

Vydáno pod