Čína bojuje se znečištěním, investuje stamiliardy do čisté energie

Peking - Přes sedmdesát procent veškeré čínské energie se produkuje v tepelných elektrárnách spalujících uhlí. Často zastaralé a neefektivní elektrárny můžou i za neslavně proslulé znečištění ovzduší v zemi. Čínská vláda proto už roky investuje stamiliardy korun do alternativních energetických zdrojů a stává se v nich čím dál silnějším hráčem.

Výroba čínské zelené budoucnosti probíhá například v továrně Chimin v provincii Šan-tung, která produkuje nejvíc solárních panelů a buněk v zemi. Výroba sluneční energie stoupá v Číně každoročně o šedesát procent. Země je nyní největším výrobcem solárních panelů na světě, pokrývá 76 procent světové produkce.

Chuang Ming, ředitel a majitel společnosti Chimin Solar

„Solárně termální energie bude dominovat trhu a technologiím obnovitelných energií kvůli vysoké efektivnosti a nízkým nákladům. Technologie je vyspělá a její výrobní linky jsou dobře vyvinuté.“

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Vedle výrobních hal staví ředitel společnosti Chimin Solar taky čínské solární údolí. Jedná se o futuristické město zásobované výhradně sluneční energií. V sousedním městě Te-čou je už dnes využití solárních baterií hodně napřed – pohání například veřejné osvětlení, semafory na křižovatkách nebo ohřívají teplou vodu v bytech. „Energie ze slunce je dobrá. Není špinavá jako uhelná a je velmi výkonná,“ libuje si obyvatel města Te-čou Ton.

Výrobou čistých energií chce Čína ulevit katastrofálnímu znečištění ovzduší v zemi. Nejde ale jen o ekologii. Čínská vláda totiž dobře ví, že globální trh se zelenými technologiemi bude mít v tomto století hodnotu mnoha bilionů korun a chce na něm hrát hlavní roli. Odborníci tvrdí, že se to zatím daří a Čína získává před světem náskok.

Jin Č'-jung, ředitel společnosti Guanting Windmill

„Naše vláda zelené energie silně podporuje. Prosadila zákon o obnovitelných energiích, které prosazuje do státních energetických sítí. Jejich výrobci platí poloviční daně. Máme obrovskou podporu.“

Stejný trend platí i u větrné energie. Elektrárna Kuan-tching byla dokončena vloni a nyní dodává elektřinu do 300 tisíc domácností v nedalekém Pekingu. V Číně přitom vyroste nová větrná turbína každou minutu a země se pro ně letos stala největším trhem na světě. I když většina zelených technologií přišla ze Západu, nikde se do nich ale neinvestuje tolik jako v Číně.

Raketový nárůst čínských měst a rostoucí světový zájem o alternativní zdroje energie napovídají, že jejich podpora čínskou vládou v budoucnu ještě poroste.

  • Čína - solární velmoc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1872/187119.jpg
  • Čína - solární velmoc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1872/187120.jpg
  • Větrná energie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1872/187121.jpg