Belgičan zemřel po nákaze bakterií NDM-1 odolné vůči většině antibiotik

Brusel - V Belgii zemřel muž po nákaze bakterií nazvanou NDM-1, na kterou nezabírají takřka žádná antibiotika. Jedná se o první zaznamenaný případ takového úmrtí. O dalších třech nakažených dnes informoval odborník v Austrálii, který zároveň vyjádřil obavy z dalšího šíření. O více než 30 případech nákazy ve Velké Británii tento týden informovala tamní odborná média. Všichni nakažení se podrobili lékařskému zákroku v Indii nebo Pákistán.

Bakterii zatím podlehl Bruselan pákistánského původu, který zemřel v červnu po návratu z Pákistánu, oznámil mikrobiolog Denis Piérard z bruselské fakultní nemocnice AZ-VUB, kde byl muž léčen. V Pákistánu byl hospitalizován s těžkým zraněním nohy po dopravní nehodě a pak byl převezen do Belgie. To už ale prý byl jeho organismus bakteriemi zaplaven. Podle mikrobiologa univerzity v Lovani byl v Belgii letos zjištěn ještě jeden případ.

Tři australští nakažení byli hospitalizováni po návratu z Indie, kde nejméně jeden z nich podstoupil plastickou operaci. Podle šéfa oddělení infekčních nemocí v nemocnici v australské Canbeře tyto případy představují „špičku ledovce“. „Musí jich tu být mnohem víc, protože tuto zvláštní bakterii je těžké odhalit, pokud není k dispozici speciální vybavení,“ řekl Peter Collignon. Jednoho z Australanů prý léčil sám. Další dva se nacházejí v Novém Jižním Walesu a Queenslandu. „Neléčitelný“ zárodek byl objeven v jejich moči a nezpůsobuje jim prý moc potíží.

Špatně léčitelná infekce zabijí (zdroj: ČT24)

Indie nechce být s infekcí spojována

Indie se již ohradila proti případnému spojování nebezpečné bakterie s indickým zdravotnictvím. „Odmítáme tvrzení, že by indické nemocnice nebyly bezpečné z hlediska péče, a to včetně lékařské péče pro turisty,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v prohlášení.

Několik indických poslanců téma označilo za spiknutí a obvinilo nadnárodní farmaceutické firmy. Podle BBC se v Indii poskytování lékařských zákroků zahraničním turistům rozvíjí a odhaduje se, že zisky se pohybují kolem stovek milionů amerických dolarů.

Může pomoct barva

Podle studie zveřejněné ve středu v britském odborném časopise The Lancet Infectious Diseases byla bakterie NDM-1 zjištěna u 37 britských pacientů, z nichž někteří předtím navštívili Indii a Pákistán, aby podstoupili plastickou či jinou operaci. Objevila se prý již v USA, Kanadě, nebo v Nizozemsku a vědci varovali před jejím dalším rozšířením. Bakterii v roce 2009 poprvé objevil britský vědec Timothy Walsh z univerzity v Cardiffu u švédského pacienta, který byl předtím hospitalizován v Indii. NDM-1, jejíž název je zkratkou enzymu, který produkuje, odolává vůči takřka všem antibiotikům včetně těch, kterými se léčí naléhavé případy a závažné infekce. Působí proti ní jen dvě antibiotika a jedno z nich je navíc málo účinné.

Vědci z Rensselaerova polytechnického institutu v New Yorku ovšem objevili možnou zbraň. Místo neustálé dezinfekce by mohl stačit nátěr speciální barvou, která zabíjí skoro všechny známé druhy bakterií. „Snažili jsme se najít povrch, který by byl od základu antibakteriální, využili jsme to, s čím pracuje příroda u živých organismů – enzymy,“ řekl chemický inženýr Jonathan Dordick.

Barva obsahuje nanočástice, na které jsou navázané enzymy, které určují povahu i rychlost chemických reakcí v živých organismech a také zabíjejí bakterie. Testy ukazují, že barva je v boji s nimi daleko účelnější než běžný úklid. Další výhoda je, že enzymy jsou přírodní dostupný produkt a také to, že si na ní bakterie podle vědců nikdy nevypěstují odolnost.