Asijské povodně pokračují v díle zkázy

Islámábád/Peking/Dillí - V severoindickém Ladákhu postiženém záplavami stále čeká na evakuaci šest desítek Čechů. Dvanáct jich již dorazilo do hlavního města Dillí, odkud podle českého velvyslance v Indii Miloslava Staška ještě během dneška odletí domů. Do povodněmi postiženého Pákistánu mezitím už dorazila první zahraniční pomoc, voda v některých částech země ale začala znovu stoupat. Na severu Pákistánu se rovněž objevil první případ cholery. Zhoršení situace hrozí v případě, že se vyplní černé předpovědi a řeka Indus se v provinciích Paňdžáb a Sindh ještě více vylije z břehů. Počet mrtvých při sesuvech půdy v čínské provincii Kan-su mezitím přesáhl 1 100.

České velvyslanectví v Dillí stále nemá spojení s 11 Čechy z indické části Kašmíru, kterou postihly bleskové povodně. Vědecká výprava z Jihočeské univerzity nicméně podle velvyslance Staška ambasádu kontaktovala, je v pořádku a pokračuje ve své výzkumné expedici. Po přívalových záplavách a sesuvech půdy se v Ladákhu pohřešuje na 680 lidí.

Do Pákistánu dorazila první zahraniční pomoc

Do Pákistánu dorazila první zahraniční pomoc. Vrtulníky z americké letadlové lodě Peleliu pomáhají distribuovat jídlo a základní potřeby do zatopených oblastí. Po dvou týdnech povodní také nejpostiženější místa vůbec poprvé navštívil prezident Asíf Alí Zardárí, který se marně pokouší utišit kritiku za to, že nezkrátil návštěvu Británie.

Zatímco jedna část Pákistánu se z potopy vzpamatovává, další se připravuje na nejhorší - hlavně okolí řeky Indus a provincie Paňdžáb ve středu země, kde začaly stoupat hladiny řek.

První případ cholery ve městě Mingora v severopákistánském údolí Svát dnes potvrdila charitativní organizace Malteser International. Údolí je zasaženo zvlášť silně zasaženo záplavami po prudkých monzunových lijácích. Záplavy si dosud v celé zemi vyžádaly přes 1600 obětí. Epidemie cholery by ještě znásobila krizi, proto zdravotnické organizace v oblasti dělají, co mohou, aby šíření nemoci zabránily.

Národní úřad pro krizové události očekává, že se záplavy budou zhoršovat. Pákistán může být brzy ekonomicky na kolenou. Většina polí je zatopená a pilíře hospodářství - pšenice, bavlna a cukrová třtina - se začínají hroutit. Zemi hrozí hladomor. Zemřelo už 1 600 lidí a pomoc potřebuje 14 milionů Pákistánců, tedy osm procent populace.

OSN vyzvala svět, aby dal dohromady půl miliardy dolarů. Dvaasedmdesát milionů dolarů už slíbily Spojené státy a jako první začaly jednat. Do země poslaly vrtulníky a tisíc příslušníků námořní pěchoty.

Podle OSN prožívá Pákistán už teď jednu z nehorších přírodních katastrof, jakou svět za poslední léta zažil. Těžce zkoušená země přitom není ani v poločase. Monzunová sezona tu potrvá ještě několik týdnů.

Počet mrtvých po sesuvech v Číně stoupl na 1 100

Už přes tisíc sto lidí zahynulo při sesuvech půdy v čínské provincii Kan-su na severozápadě země, 600 lidí je stále nezvěstných. Z oblasti úřady evakuovaly 45 tisíc lidí. Na mnohá odlehlá místa se ale záchranáři zatím nedostali, protože tam povodně zničily většinu silnic a mostů.

Sesuvy půdy vyvolané prudkými dešti minulý týden zasáhly okolí měst Čou-čchü a Gan-nan. Útok bahna a kamení zničil 300 obytných domů a dalších 700 vážně poškodil. V oblasti je 3 000 domů zcela zatopeno, silnice jsou nesjízdné a vázne dodávka elektřiny.

V Indii pomáhá hnutí Brontosaurus

Přívalové záplavy a sesuvy půdy v indickém Ladákhu si vyžádaly zatím 185 obětí včetně pěti cizinců. Pohřešuje se na 680 osob, včetně 11 Čechů. O víkendu z Dillí do Česka odcestuje 20 až 30 Čechů, kteří o evakuaci požádali. Část českých turistů ale hodlá pokračovat ve svých původních plánech.

V oblasti pomáhá obětem živlu také skupina dobrovolníků z českého hnutí Brontosaurus, kteří sem původně přijeli učit ve školách ve městě Léh. Podle koordinátorky výukového projektu Andrey Bachtíkové navázali kontakt s misijní školou moravských bratří a společně zorganizovali materiální sbírku mezi turisty. V moravské škole při katastrofě zahynulo několik učitelů a žáků.

Čeští dobrovolníci jezdí do Ladákhu v rámci projektu La Ngonpo - Krajní meze učit ve školách a pomáhat při stavbách a opravách zdejších klášterů. Každý rok je vypravena 20členná skupina, která působí na šesti různých místech.

Přívalové lijáky zasáhly i Afghánistán, pomáhá český tým v Lógaru

Nejméně pět obětí na životech si vyžádaly záplavy, které po přívalových deštích postihly jihovýchodní Afghánistán. Rozvodnila se řeka Lógar a voda z hor zaplavila i jinak suchá vádí. V zaplavených vesnicích vodní živel ničil úrodu i tradiční hliněná obydlí, kaláty, které jsou stavěny jen z usušené hlíny a slámy. Podle místních médií se v zasažených vesnicích v okrese Chuši zřítilo 90 procent domů. Postižení lidé mají především nedostatek potravin, dek, zapotřebí jsou i provizorní přístřešky. S likvidací škod zde pomáhá i český provinční rekonstrukční tým v Lógaru.

Vydáno pod