Íránka odsouzena k smrti za nevěru se k činu přiznala v televizi

Teherán – Íránka, která je za nevěru odsouzena k smrti ukamenováním, v televizním rozhovoru přiznala svou vinu. Její právník, který nedávno uprchl do Norska, tvrdí, že žena byla k rozhovoru donucena. Žena byla odsouzena za poměr se svým bratrancem, který zabil jejího manžela. Případ zveřejnila i západní média a na Írán byl vyvíjen velký nátlak pro zrušení trestu, ten byl ale nakonec jen odložen.

Sakíne Aštíaníová, třiačtyřicetiletá matka dvou dětí vystoupila v pořadu íránské televize. Jelikož pochází z komunity Ázerbájdžánců, její výpověď byla přeložena do textových titulků, které běžely na obrazovce. Žena byla zcela zahalená, takže nebylo vidět ani její tvář nebo oči. 

Žena se před kamerou přiznala k nevěře s bratrancem. Ten jí navíc prý řekl, že plánuje zabít jejího manžela. Zpočátku to ale brala jen jako žert. „Udělám to pro tebe, co je to za manžela?“ prohlásil prý tehdy milenec. Ten to ale myslel smrtelně vážně. Přišel tak jednou k ní do domu, aby svůj záměr uskutečnil. „Viděla jsem ho se všemi těmi nástroji, elektrickými dráty a rukavicemi. Zabil manžela elektrickým proudem. Předtím mi nařídil odvést děti k babičce,“ řekla žena. 

Právník: Pořad je pod kontrolou rozvědky

Žena byla proto kromě nevěry souzena i za podíl na vraždě, prokurátor tvrdil, že s vrahem spolupracovala, když manželovi píchla uspávací injekci. Soud Aštíaníovou odsoudil za nevěru k 99 ranám bičem a poté k smrti ukamenováním. Zatímco první část trestu již byla vykonána, druhá byla odložena. Trest za druhý skutek byl zrušen, protože rodina mrtvého obžalované prominula. 

Právník odsouzené ženy tvrdí, že přiznání v televizi bylo vynucené. Mohammad Mostafáí říká, že je známo, že program ve 20:30 je pod kontrolou íránské rozvědky. „Nemá na něj vliv ani íránská státní televize IRIB. Jeho hlavním posláním je očerňovat lidi. Jeho zpravodajství není povětšinou reálné,“ řekl právník, který zažádal o azyl v Norsku. 

Aštíaníová ale právníka v televizním programu kritizovala za to, že její případ medializoval bez jejího souhlasu. Tvrdí, že osobně se s ním nikdy nesešla. Mostafáí ale říká, že se sešli ve věznici v Tabrízu. „Jsem její právní poradce a chci, aby přežila,“ sdělil.