Hawking: Chceme přežít? Musíme do vesmíru!

Londýn – Chce-li lidstvo přežít, mělo by do 200 let kolonizovat vesmír. V rozhovoru pro populárněvědecký server Bigthink.com to uvedl britský astrofyzik Stephen Hawking, podle něhož bude lidstvo na Zemi čelit stále větším hrozbám. „V příštích stech letech bude dost těžké zabránit katastrofě na Zemi, neřkuli v dalším tisíci nebo milionu,“ prohlásil Hawking. „Naše jediná šance na dlouhodobé přežití je vydat se do vesmíru,“ dodal.

„Vidím velká nebezpečí pro lidstvo. Mnohokrát v minulosti byla otázka jeho přežití nejistá,“ poznamenal s poukazem na takzvanou karibskou krizi na počátku 60. let, kdy svět po rozmístění sovětských raket na Kubě stanul na prahu jaderné války. Počet podobných ohrožení podle něj v budoucnosti pravděpodobně vzroste. „Budeme potřebovat mnoho pozornosti a rozvahy, abychom se s nimi úspěšně vypořádali. Ale jsem optimista. Pokud se nám podaří odvrátit v dalších dvou stoletích katastrofu, lidský druh bude v bezpečí, když se vydáme do vesmíru.“

Dodal, že růst světové populace a omezené zdroje planety budou pro lidstvo představovat stále větší hrozbu. Pokud ale jsou lidé „jedinými rozumnými stvořeními v galaxii“, měli by zajistit své přežití, řekl 68letý Hawking a vyjádřil podporu letům do vesmíru s lidskou posádkou.