Barmští generálové uctili bílou slonici

Neipyijto (Barma) – V barmském hlavním městě nejvyšší představitelé státu a armády přivítali vzácnou bílou slonici. Ta je tradičně v asijských zemích symbolem dobré vlády a prosperity. V Barmě je to už čtvrtý bílý slon, kterého zde chovají v zajetí.

Nedávno v Barmě chytli v džungli vzácnou bílou slonici. Je jí 38 let a ve skutečnosti je světle rezavá. Jelikož je takové zbarvení u slonů vzácné, byla lodí a autem přepravena do hlavního města země Neipyijta, kde ji dnes přivítali představitelé junty.

Slavnostní ceremoniál se odehrával u pagody Uppatasanti, která je kopií známé zlaté pagody Šwedagon v bývalé metropoli Rangúnu. Generálové postříkali slonici parfémovanou vodou a modlili se za její zdraví.

Slonice dostala jméno Bhaddavati, což znamená „Ta, která slyne dobrem“. Jejím domovem teď bude ohrada u paty chrámu. Bhaddavati je čtvrtým bílým slonem, který žije v Barmě v zajetí. Tři sloni pobývají v parku v Rangúnu.

Bílý slon

Vlastnictví Bílého slona je v Thajsku a Barmě považováno za znamení, že monarcha vládne spravedlivě a království byl požehnán mír a prosperita. Narození bílého slona je spojováno s narozením Buddhy. Podle legendy se královně Máje v předvečer porodu zdálo o bílém slonu, který jí daroval květ lotosu, symbol moudrosti a čistoty. Bílý slon byl považován za svaté zvíře, zákon zakazoval jejich využívání pro práci.