Obhájce Íránky odsouzené k ukamenování utekl do Norska

Oslo - Íránský právník Mohammad Mostafájí požádal o víkendu o azyl v Norsku. Obhajoval totiž ženu, které v Íránu za cizoložství hrozí trest smrti ukamenováním. Mostafájí byl několikrát vyslýchán, minulý týden v obavě ze zatčení ze země utekl. Přesto doufá, že ho íránské úřady časem nechají vrátit se k právnické praxi.

Mostafají se na svém blogu snažil burcovat mezinárodní společenství kvůli smrti ukamenováním, k němuž byla odsouzena jeho klientka usvědčená z cizoložství. Výkon trestu Mostafajího klientce a matce dvou dětí byl nakonec odložen, stále jí však hrozí smrt oběšením.

Na konci července Mostafajího několik hodin vyslýchali soudní úředníci v teheránské věznici. Po propuštění se měl vrátit k dalšímu výslechu, to však prý odmítl. Týž den byla zadržena jeho manželka a švagr, údajně proto, aby ho úřady donutily se jim dobrovolně vydat. Právník sdělil, že do Turecka z Íránu na začátku srpna uprchl, když se dozvěděl o úmyslu íránských úřadů ho zatknout. V Turecku byl krátce zadržen kvůli problémům s pasem. Do Norska odletěl v sobotu.

Kamenování se jako způsob trestu v Íránu rozšířilo v letech po islámské revoluci v roce 1979. Poslední známé ukamenování se událo v roce 2007. Teherán však jen zřídka potvrdí, že tento trest byl skutečně vyměřen.