Povodně ve střední Evropě ustupují, hladina Nisy dosáhla sedmi metrů

Zhořelec - Situace po katastrofálních sobotních záplavách se v polsko-německo-českém pohraničí uklidňuje. Na některých místech Saska ale zůstává dramatická. Hladina Lužické Nisy v Sasku dosáhla ráno rekordních 7,07 metru, což je nejvyšší hodnota od počátku měření v roce 1912. Podle agentury DPA rychlé uklidnění na Lužické Nise nelze čekat, uvedla mluvčí zemského povodňového centra Karin Bernhardtová.

„O uklidnění v tomto okamžiku ještě nelze mluvit, ale odpoledne bude stav vody postupně klesat,“ řekl agentuře DPA ráno hydrolog Uwe Büttner. Voda sice v německém Zhořelci na německo-polské hranici lehce klesla, vlna je ale roztažena do délky, uvedla Bernhardtová. Obvykle mívá hladina Nisy v tomto ročním období výšku 1,70 metru. Opadat začala vysoká hladina vody mezi Žitavou a Zhořelcem. V okrese Saská Kamenice a na německé straně Krušných hor začaly, stejně jako v Saském Švýcarsku, úklidové práce. V oblasti ale zůstává bez proudu tisícovka domácností.

V Německu si sobotní povodně vyžádaly zatím tři oběti, další tři lidé zemřeli v Polsku. Na německé straně Krušných hor se žena a dva muži ve věku nad 60 let utopili, když vynášeli věci ze zatopeného sklepa. Polský ministr vnitra Jerzy Miller dnes podle agentury AP oznámil, že v Polsku zemřeli rovněž tři lidé - dvě ženy a jeden hasič. Z povodí Nisy i z horských oblastí bylo v Německu nutno evakuovat téměř 2 000 lidí. Jen v Žitavě bylo převezeno do bezpečí na 800 lidí na lodích. Přívalová vlny z Nisy ale nebyla tak ohromná, jak se Sasové obávali po protržení polské hráze na přehradě Witka. Zhruba pět milionů kubických metrů vody pohltila nádrž Berzdorf, jejíž hladinu to zvedlo o 45 centimetrů. Přívalovou vlnu nyní očekávají obce severně od Zhořelce.

Střední Evropu sužují záplavy (zdroj: ČT24)

V Polsku byla zcela zaplavena obec Bogatyně v česko-polsko-německém trojmezí severně od Hrádku nad Nisou. Voda tam strhla mosty a několik domů. Podle serveru Onet.pl ale už voda opadá. Poté co povodňová vlna protrhla v sobotu večer hráz na Witce v pohraničí s Německem, bylo třeba evakuovat lidi z oblasti mezi Bogatyní a polským Zhořelcem. V Polsku jsou stále mnohé domácnosti bez elektřiny a tekoucí pitné vody. Štěstí v neštěstí však měl zhořelecký starosta Mariusz Tureniec, jehož auto strhla voda a před smrtí v silném proudu jej a jeho řidiče zachránilo jen to, že se zachytili větví stromů. Tam pak museli vydržet zhruba devět hodin, než je, zcela vyčerpané, našla pomoc. Uklidnila se situace v Horních Rakousích, kde už neprší a tamní se pustili do likvidace povodňových škod.