Nejvyšší soud USA má třetí ženu

Washington - Padesátiletá právnička Elena Kaganová se stala novou doživotní členkou amerického nejvyššího soudu. Senát dnes souhlasil s její nominací, s níž v květnu přišel prezident Barack Obama. Kaganová je třetí ženou v současné sestavě devítičlenné nejvyšší americké justiční instance a čtvrtou ženou v jeho historii. Nahradila soudce Johna Paula Stevense, který koncem června odešel do důchodu.

Kaganová dosud jako vůbec první žena působila jako právní zástupkyně vlády u tohoto soudu. V minulosti také byla první děkankou právnické fakulty Harvardovy univerzity.

Senát ji schválil poměrně hladce poměrem 63 ku 37 hlasům, protože ji podpořilo i několik republikánů. Jinak ale bylo v debatě o její nominaci patrné, že si srdce republikánských senátorů příliš nezískala. Vytýkali jí především, že nikdy nepůsobila jako soudkyně. Kritizovali také, že Kaganová se podle nich v minulosti vyslovila pro omezení ústavou daného práva Američanů na držení střelných zbraní.

Nominace na člena nejvyššího soudu, který mimo jiné rozhoduje o ústavnosti zákonů, jsou ve Spojených státech tradičně velmi sledované. Soudci jsou totiž jmenováni doživotně, a často tak rozhodují i desetiletí poté, co úřad opustil prezident, jenž je jmenoval. Veřejnost i senátoři přitom sledují zejména to, zda je navržený kandidát spíše liberální anebo konzervativní. Rozložení sil u soudu totiž může výrazně ovlivnit život ve Spojených státech. V případu Roeová versus Wade v roce 1973 například soud rozhodl o právu ženy na potrat.

Kaganová je druhým kandidátem k nejvyššímu soudu navrženým Obamou. Loni prezident nominoval Soniu Sotomayorovou, která se pak v srpnu stala prvním hispánským zástupcem u soudu. Tři z devíti členů současné sestavy soudu jmenoval Obamův předchůdce George Bush, po dvou Bill Clinton a Ronald Reagan a po dvou pak Obama.

Elena Kaganová
Zdroj: ČT24/Alex Brandon