Povodně se rozšiřují ze severu na jih Pákistánu

Islámábád – Při pádu autobusu do rozvodněné řeky zemřelo v Pákistánu 20 lidí. Dalších 20 lidí se pohřešuje. Neštěstí se odehrálo v pákistánské části Kašmíru. Záplavy v Pákistánu už mají 1 600 obětí a podle meteorologů čekají zemi další silné deště. Povodně se navíc přes rozvodněné řeky postupně přesouvají ze severu na jih a nově ohrožují také provincii Sindh.

Po severozápadu země zasáhla velká voda naplno i centrální provincii Paňdžáb a jižní provincii Sindh. Z nízko položených regionů Sindhu bylo již evakuováno na 350 tisíc lidí. Tisíce dalších prchají z Paňdžábu, který je pákistánskou nejlidnatější provincií a hlavní zemědělskou oblastí země. Zlepšení situace je v nedohlednu, protože déšť neustává. Paňdžábské úřady informovaly, že zasaženo je 1 343 vesnic, většina podél řeky Indus. Na některých místech sahá voda tak vysoko, že jsou vidět jen vrcholky stromů.

OSN varuje, že v zemi hrozí hladomor. Ohrožena je totiž letošní úroda. Pod vodou je většina zemědělské půdy regionu. Na podobnou situaci se přitom musí připravit i jih země, kam tečou stále rozbouřenější řeky. Mluvit se dá o stoletých deštích. Mezi lidmi přitom sílí kritické hlasy především na adresu prezidenta, který i v kritické situaci odjel do Velké Británie.

Kromě obětí roste i počet nemocných. Nejrozšířenější je průjem, rapidně se ale šíří i infekční choroby. Islamistické teroristy to ale nezajímá. Ve městě Péšávar zabil sebevražedný atentátník vysoko postaveného policistu a jeho dva kolegy. Násilnosti s desítkami obětí přitom hlásí i průmyslové centrum Karáčí.

Pomoc pro Pákistán

Sbírka organizace ADRA
č. ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 300

Sbírka organizace Člověk v tísni
č. ú. 5098 5098/0300
Dárcovská SMS ve formě DMS PAKISTAN na číslo 87777

Sbírka organizace Charita
č. ú. 3933682/0800, variabilní symbol 132
Dárcovská SMS ve formě DMS POMOCPAKISTAN na číslo 87 777

Záplavy v Pákistánu
Zdroj: Sheikh Saleem Raza/AP Photo
Vydáno pod