V Bhútánu se konaly historicky první parlamentní volby

Thimphu - Obyvatelé Bhútanu šli dnes volit své zástupce do historicky prvního parlamentu v zemi. Malé himalájské království se tak mění z absolutní na konstituční monarchii. Podle informací volební komise volila drtivá většina ze 79 procent voličů, kteří přišli k urnám, royalistickou Bhútánskou stranu míru a prosperity (BPPP). Ta získala 44 z celkových 47 mandátů.

O přízeň bhútánských voličů usilovali kromě BPPP také zástupci Lidově demokratické strany (PDP), kterou vede králův strýc. Ta však propadla a získala pouze tři křesla. Bhútánci ji odmítli především z toho důvodu, že nechtějí, aby královi příbuzní získali moc na jeho úkor.

Dnešní volby byly posledním ze série kroků pro demokratizaci Bhútánského politického systému. Král Džigme Khesar Namgjel Vangčuk je však musel prosadit proti přání národa. Většina obyvatel považuje absolutistickou monarchii za mnohem důstojnější než politický boj, jaký vidí například ze sousední Indie nebo Nepálu. „Ptám se sám sebe, proč to nemůže tak jít dál, proč by král neměl dál rozhodovat o mé zemi, ale respektuji královo rozhodnutí, že Bhútánci musí vzít svůj osud do svých rukou,“ míní člen Ústřední volební komise Rinchel Chopchel.

Budoucí poslance nečeká lehká práce. Více než polovina obyvatel je mladší než 15 let, třetina lidí žije pod hranicí chudoby. Země je prakticky závislá na sousední Indii. Okolní svět začíná měnit bhútánskou společnost. Bhútán se snaží udržet rovnováhu mezi modernizací a tradičními hodnotami, růstem průmyslu a ochranou přírody.