V Duisburgu se rozloučili s oběťmi Loveparade

Duisburg (Německo) - V západoněmeckém Duisburgu se uskutečnil smuteční obřad za 21 obětí tlačenice na technoparty Loveparade z minulé soboty. Tryzny se vedle pozůstalých zúčastnili i spolkový prezident Christian Wulff, kancléřka Angela Merkelová a premiérka Severního Porýní - Vestfálska Hannelore Kraftová. V celé zemi zůstaly vlajky na znamení smutku spuštěny na půl žerdi.

Smuteční shromáždění začalo v 11:00 SELČ v duisburgském kostele sv. Salvátora. Následnou ekumenickou bohoslužbu mohli sledovat lidé i v dalších kostelích nebo na stadionu fotbalového klubu MSV Duisburg, kam byl záznam rovněž přenášen. Před začátkem pietní akce byla k oltáři přenesena svíčka a kondolenční kniha z místa tragédie.

Essenský biskup Franz-Josef Overbeck:

„Před týdnem, téměř ve stejnou hodinu, byli mladí lidé, plní veselí, na cestě na Loveparade. Pak se všechno náhle změnilo. Lidé umírali, došlo ke zraněním. Rádi bychom měli život pod kontrolou, ale nemáme. Navzdory našim tužbám jsme vůči osudu bezmocní.“

Smuteční akce za oběti v Duisburgu (zdroj: ČT24)

Na památku každé z obětí zapálili záchranáři v kostele jednu svíčku. Prezident Wulff nedělníku Bild am Sonntag řekl, že dobrovolné záchranáře, kteří zachraňovali životy na Loveparade, pozve do Berlína a vyznamená je.

Na zmíněném stadionu se podle agentury DPA sešlo k pietnímu aktu asi 1 500 lidí. Uprostřed hřiště byl položený prostý černý kříž, na němž hořely svíčky.

16 lidí v kritický den zemřelo přímo v tlačenici v tunelu na cestě k areálu bývalého nákladového nádraží, dalších pět v nemocnici. Lékaři již potvrdili, že všichni podlehli zraněním po ušlapání, a ne pádem z větší výšky. „Šlo o hromadnou paniku. Ti lidé se dusili a šlapali po nich. Neměli dost kyslíku, a to způsobilo vážná poškození,“ říká chirurg nedaleké nemocnice Dietmar Simon.

Německá kancléřka na bohoslužbě za oběti neštěstí v Duisburgu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod