Čeští studenti umějí debatovat. Na mistrovství světa skončili třetí

Middelburg - Tým českých středoškoláků bodoval na mistrovství světa v debatování. V konkurenci padesáti týmů obsadili dělené třetí místo. V individuálním hodnocení se navíc na druhé místo probojoval osmnáctiletý Jakub Langr. Šampionát v Nizozemsku pro Čechy znamenal jednoznačně úspěch. Do vyšších kol soutěže se kromě bronzového týmu dostaly i další dva tuzemské kolektivy.

Letos se soutěž točila okolo mladistvích a jejich vztahu ke spravedlnosti. Model je vždy stejný, některá témata znají týmy dopředu, s jinými se seznamují až těsně před soutěží. Pak následuje asi nejtěžší okamžik soutěže, studenti si připraví podklady a postup, který by byl pro soupeře neprůstřelný.  „Vymyslet na některá připravená témata argumentační linii je velice náročné. Musíme vytvořit plán, který musíme obhájit proti protistraně, která se snaží ukázat nedostatky plánu,“ vysvětlil účastník soutěže Jakub Langr.

Debatuje se v angličtině, což je pro Čechy drobný handicap. Stříbrný Jakub Langr naopak jazykovou bariéru hodnotí jako jeden z největších přínosů šampionátu. Špičková soutěž si kromě toho už po šestnácté klade za cíl nejen postavit proti sobě ty nejlepší, ale taky připravit mladé talenty na budoucí povolání. „Celá idea debatování přináší střety lidí z mnoha různých zemí. Naučí se nebát před publikem, prezentovat myšlenky, připravovat materiály, což se hodí v pozdějším pracovním životě,“ uvedla trenérka českého týmu Kateřina Hanzelková.

Češi uspěli na MS v debatování (zdroj: ČT24)

Týmy české Asociace debatních klubů sbírají zkušenosti na mezinárodních akcích už několik let. Za tu dobu si připsaly i několik úspěchů, kromě toho posledního například druhé místo v roce 2004. Po úspěchu v Nizozemí na Karl Popper Debate Championship se chce tým českých středoškoláků zaměřit na další mistrovství světa - tentokrát s odlišným formátem debaty.

Vydáno pod