Speciální očkovací náplast pomůže zachránit životy

Washington - Američtí lékaři vyvinuli speciální náplast, která nahradí jehlu při očkování. Náplast s mikroskopickými jehličkami je úplně bezbolestná. Vědci původně hledali náhradu za injekce pro třetí svět, kde je očkování dětí klíčové pro jejich přežití. I v 21. století tam běžně umírají na banální nemoci. Nový objev ale určitě ocení všichni pacienti bez rozdílu, byť budou očkovací náplasti dostupné nejdřív za pět let.

Potřebujeme najít způsob, jak očkovat děti, když na místě není lékařský personál ani možnost uchovávat vakcíny v chladničce. Pokud budou dál pokračovat ve vývoji této metody, bude to průlom v medicíně, říká Simon Wright, šéf organizace Zachraňme děti.

Přestože farmaceutické společnosti vyvinou očkovací látky, mnoho lidí si je nenechá píchnout jen proto, že nesnesou injekce. Použití očkovací náplasti je ale natolik jednoduché, že není potřeba lékařské asistence. Miniaturní jehličky napuštěné očkovací látkou jsou tak malé, že je pacient ani necítí. Potřebné medikamenty tělo absorbuje kůží - podobně jako u nikotinových náplastí pro kuřáky. Náplast očkovaný člověk po 15 minutách strhne.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod