Sýrie zakázala ženám zahalovat si tvář na univerzitách

Damašek - V Sýrii nebudou smět studentky se zahaleným obličejem na vysokou školu. Tato praxe podle tamního ministra vyššího školství odporuje akademickým hodnotám a tradicím syrských univerzit. Islámský oděv budí rozruch i jinde, vloni vykázal přední egyptský duchovní zahalené ženy z prestižní univerzity al-Azhar. Také francouzští poslanci nedávno přijali návrh o zákazu zahalování tváře na veřejnosti a podobný zákon má i Belgie.

Zákaz týkající se univerzit platí pro státní i soukromé instituce. Podobné a mezi fundamentalistickými muslimy nepopulární opatření učinil také Egypt, který zakázal, aby univerzitní studentky chodily v nikábech ke zkouškám. Islám vyznává asi 90 procent Syřanů, ale země je poměrně tolerantní k náboženským menšinám.

Podle britského listu The Guardian syrskou vládu znepokojují rostoucí sympatie k radikálnímu islámu. Žen zahalujících se do nikábu prý v Sýrii přibývá. Pro sekulární vládu v Damašku je nárůst příznivců fundamentalistického islámu výzvou.

List také upozorňuje na to, že zákaz, který svým dosahem nemůže mnoho změnit, je součástí širšího boje. Totiž boje mezi sekulárními vládami muslimských států, které si nepřejí, aby islám zasahoval do státních institucí, a mezi fundamentalisty, kteří si přejí, aby se státní instituce řídily islámským právem.

Vydáno pod