Kaczyński napadl vládu za letecké neštěstí, Sikorski to odmítá

Varšava - V Polsku se přiostřila debata kolem leteckého neštěstí z 10. dubna, kdy se nedaleko ruského Smolensku zřítil letecký speciál, v jehož troskách zahynul prezident Lech Kaczyński a desítky osobností veřejného života. Bratr zesnulého Lecha Jaroslaw obvinil vládu, že právě její údajně „zločinná politika“ úspor na letadlech neštěstí způsobila. Ministr zahraničí Radoslaw Sikorski to odmítl. Vyluštěné záznamy černých skřínek dnes zároveň posílily spekulace, že politici v letadle pilota k přistávání v mlze nutili.

Šéf opozice Jaroslaw Kaczyński svá nová obvinění pronesl v rozhovoru pro čtvrteční deník Gazeta Polska. V telefonátu vzápětí po neštěstí prý ministru Sikorskému řekl: „To je výsledek vaší zločinné politiky, nekoupili jste žádná nová letadla,“ citují dnes média předem z rozhovoru. Sikorski prý kvůli obavám vlády, aby se to nerozneslo, později vinu z neštěstí svaloval na pilota.

Kaczyński obvinil také premiéra Donalda Tuska, že zařídil, aby Jaroslaw dojel na místo neštěstí až po něm, prý ve snaze „vylepšit si image“. „Tuto mentalitu nechápu, jel jsem přece k mrtvolám lidí, kteří mi byli nejbližší,“ řekl. Sikorski na to reagoval, že si na telefonát vzpomíná, obrat „zločinná politika“ v něm prý ale nepadl. Expremiér Kaczyński prý použil obrat o výsledku „vaší politiky bulvárních novin“.

Tusk terčem kritiky od dalších členů PiS

Také další předáci Kaczyńského strany Právo a solidarita (PiS) napadli Tuska. Ten se prý na místě neštěstí objímal s ruským protějškem Vladimirem Putinem, „zatímco mrtvola prezidenta zabalená v ruské rakvi do folie ležela jen několik metrů vedle v blátě,“ řekl v televizi poslanec PiS Joachim Brudziński. Vlády se naproti tomu zastal představitel levicové opozice, europoslanec za Stranu demokratické levice (SLD) Wojciech Olejniczak; podle něj Kaczyński i Brudziński „úplně ztratili sebeovládání“.

Ministr spravedlnosti Krzysztof Kwiatkowski dnes oznámil, že polští experti rozluštili dosud nejasné části záznamu z černých skřínek havarovaného letadla, zachycující poslední vteřiny před katastrofou. Podle médií pilot před zahájením nešťastného manévru zamumlal: „Kdybych nepřistál, tak mě zabijí.“ Kwiatkowski se k tomu odmítl vyjádřit.