Britský vrah policistů spáchal v obklíčení sebevraždu

Londýn - Britská policie dnes po týdenním pátrání v severní Anglii našla a obklíčila podezřelého vraha a propuštěného trestance Raoula Thomase Moata. Ten se však po šestihodinovém vyjednávání sám zastřelil. Oznámila to britská média, která o policejním honu na 37letého Moata v uplynulých dnech informovala na čelných místech. Moat podle policie před týdnem po návratu z vězení postřelil svou bývalou přítelkyni Samanthu Stobbartovou. Vystřelil na ni z ulice do jejího bytu skrz okno. Před domem pak ranou do týla zastřelil jejího nového, 29letého partnera Chrise Browna a na útěku postřelil policistu. Žena a policista David Rathband jsou v nemocnici.

Čin vyvolal v britské veřejnosti značný rozruch a zprávy o pátrání po vrahovi přinášela v uplynulých dnech všechna média v zemi. Moat se toho snažil využít a „vyhlásil válku“ ochráncům zákona. V dopise zaslaném médiím policistům vyhrožoval a prohlašoval, že se nenechá chytit živý.

Napsal, že muže zákona bude zabíjet, dokud sám nezemře

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Moatovi se začalo přezdívat „Facebookový zabiják“. Z vězení, kde si odpykal 18měsíční trest za napadení, byl bývalý vyhazovač venku teprve čtyři dny. Když mu bývalá přítelkyně řekla, že se schází s policistou, sáhl po zbrani. Na Facebook pak napsal, že muže zákona bude zabíjet, dokud sám nezemře.

„Dostali jsme vzkaz, který má být od pana Moata a ve kterém se detailně popisuje, co má teď v úmyslu,“ uvedl Neil Adamson, zástupce britské policie.

Pokud pořád miluješ mě a naše dítě, vzdáš se

Uprchlíka prostřednictvím policie a médií přemlouvala i postřelená expřítelkyně. „Samantha vám vzkazuje tohle: Prosím, vzdej se. Pokud pořád miluješ mě a naše dítě, vzdáš se,“ citoval Adamson.

Policie nakonec v pátek Moata vypátrala ve vesnici Rothbury, asi 50 kilometrů od města Newcastle na severu Anglie. Obklíčila ho na břehu místní řeky a vyzvala jej, aby se vzdal. Muž s policisty vyjednával s pistolí přiloženou k vlastní hlavě a hrozil splněním vlastního slibu, že jim nepadne živý do rukou. Nakonec vystřelil. Záchranáři ho s těžkými zraněními převezli do nemocnice v Newcastlu, kde zemřel.

Při této policejní akci nebyl nikdo jiný zraněn, policie podle BBC vůbec nevystřelila. Podle některých svědků Moat vypálil dvě rány.

Nezávislá policejní inspekce už vyšetřuje, jestli se zločinům nedalo zabránit a zda hon nemohl trvat kratší dobu. Policie už také zadržela šest lidí, kteří měli uprchlíkovi při útěku pomáhat.