Slovensko má novou vládu. Gašparovič jmenoval ministry

Bratislava - Slovensko má po necelém měsíci od voleb novou vládu v čele s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS). Prezident Ivan Gašparovič dnes jmenoval do funkcí vicepremiéra a ministry středopravého kabinetu. Premiérka nastoupila do úřadu už ve čtvrtek poté, co prezident přijal demisi kabinetu Roberta Fica (Směr-SD). Nová vláda se bude opírat o parlamentní většinu 79 ze 150 poslaneckých křesel.

Vládu tvoří čtyři středopravé strany - Slovenská demokratická a křesťanská unie - Demokratická strana (SDKU-DS), liberální Svoboda a Solidarita (SaS), konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a maďarsko-slovenská strana Most-Híd.

Nejvíc křesel v novém kabinetu získalo SDKÚ-DS, které kromě postu premiérky obsadilo ministerstvo financí, zahraničních věcí, školství a spravedlnosti. Druhé nejsilnější koaliční straně - liberální SaS patří ministerstva hospodářství, práce, obrany a kultury. Křesťanští demokrati získali ministerstvo dopravy, vnitra a zdravotnictví, strana Most-Híd křeslo vicepremiéra, ministerstvo půdního hospodářství a životního prostředí. Ministr životního prostředí se však ujme funkce až poté, co bude obnoven jeho úřad. Ficův kabinet ho totiž k 1. červenci zrušil.

Gašparovič jmenoval novou vládu (zdroj: ČT24)

Prioritou středopravé vlády by měl být boj s korupcí a klientelismem, chce též zlepšit kondici veřejných financí. Na svém dnešním zasedání by měl kabinet jmenovat státní tajemníky jednotlivých ministerstev.