Rusko a USA si vyměnily špiony. Předávka ve Vídni

Vídeň - Na vídeňském letišti si dnes Rusko a Spojené státy vyměnily celkem 14 osob obviněných v obou zemích ze špionáže. Američané vyhostili deset údajných ruských vyzvědačů, Rusové prezidentským dekretem omilostnili čtyři osoby odsouzené za špionáž pro Západ. Rusko ani Spojené státy výměnu špionů oficiálně nepotvrdily. V pátek večer místního času ale údajně přistálo na letišti v americké metropoli letadlo s dvojicí prozápadních agentů, zbývající dva podle nepotvrzených zpráv zůstali v Británii. Operace byla nejrozsáhlejší výměnou špionů od konce studené války. Podle médií z obou zemí o ní rozhodovali přímo prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvěděv.

Jako první dnes ráno ve Vídni přistálo americké letadlo převážející 10 ruských tajných agentů vyhoštěných z USA. Podle dohody byli vyměněni za čtyři špiony západních rozvědek vězněné v Rusku. Tato čtveřice podle agentury ITAR-TASS přiletěla do Vídně z Moskvy kolem poledne. Kolem 13. hodiny ruské letadlo vídeňské letiště opustilo. 

Agenti museli přiznat vinu

Ruští agenti odletěli z New Yorku jen několik hodin poté, co před soudem uznali svou vinu. Před soudem byla také odhalena pravá totožnost ruských špionů. Soud potvrdil, že Vicky Pelaezová, Anna Chapmanová a Michail Semenko se v USA pohybovali s pravými jmény. Vladimir a Lidija Gurjevovi žili v USA pod jménem Richard a Cynthia Murphyovi, Donald Howard Heathfield byl ve skutečnosti Andrej Bezrukov, skutečné jméno Tracey Lee Ann Foleyové bylo Jelena Vavilovová, Juan Lazaro se jmenuje Michail Vasenkov, Michael Zottoli je Michail Kucik a Patricia Millsová se jmenuje Natalija Pereverzevová.

Z Ruska měli být vydáni vědec Igor Suťagin, explukovník vojenské rozvědky Sergej Skripal, Alexandr Zaporožskij a Gennadij Vasilenko. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv podepsal v noci na dnešek výnos, kterým jim udělil milost. Učinil tak na základě jejich písemné žádosti, v níž museli formálně uznat vinu. Dříve se ve spekulacích médií místo Vasilenka vyskytovalo jméno údajného agenta CIA Alexandra Sypačova. Ten však podle své advokátky na výměnu odmítl přistoupit; skoro celý trest si už odpykal.

Rychlý návrat agentů do Ruska „umožnil nový duch v rusko-amerických vztazích a vysoká úroveň vzájemného pochopení prezidentů obou zemí“, uvádí se v prohlášení Kremlu.

Doživotní renta pro ruskou špionku

Ruští agenti se už do USA vrátit nemohou, což podle amerických médií platí i pro Vicky Pelaezovou, která má americké a peruánské občanství. Ruské zdroje uvádějí, že Pelaezová hodlá v Rusku strávit asi týden a poté chce odjet do Peru, kde mají její příbuzní ranč. „Ruská vláda slíbila mé klientce doživotní penzi dva tisíce dolarů měsíčně, a to kdekoliv na světě bude žít. V takovém případě bude žít v Peru,“ oznámil právník Vicky Pelaezové.

Anna Chapmanová, která má díky dřívějšímu, dnes již rozvedenému manželství britské občanství, se hodlá podle rozhlasové stanice Hlas Ameriky usadit ve Spojeném království. „Podle dohody, kterou moje mandantka podepsala, se do Ameriky může vrátit jenom na přímé povolení vlády Spojených států. Je velmi nepravděpodobné, že by ho někdy dostala,“ uvedl obhájce Anny Chapmanové Robert Baum.

Veškerý majetek ruských špionů v USA byl zabaven. Součástí americko-ruské dohody o výměně je, že pokud někdo z desítky špionů bude chtít svůj příběh jakkoli zpeněžit, veškerý výnos padne ve prospěch americké státní pokladny.

Z deseti členů špionské skupiny jich je osm rodiči a mají v USA děti
různého věku. O jejich odjezdu do Ruska se vedou jednání, jak brzo ale
budou moci děti za rodiči odjet, zatím jasné není. Agentura AP bez dalších
podrobností s odvoláním na jistý zdroj uvedla, že všechny děti ruských
špionů Spojené státy opustily nebo se na odjezd připravují.

Podle ruského webu Vremja novostěj se výměna špionů uskutečňuje z iniciativy Spojených států. USA navrhly počet osob, jichž by se výměna měla týkat, a sestavily také seznam lidí vězněných v Rusku, o které by Američané měli zájem.