Komorowski bude nadstranický prezident, odejde ze strany

Varšava – Nově zvolený polský prezident Bronislaw Komorowski dnes oznámil, že odejde z liberální Občanské platformy, za kterou na nejvyšší funkci v zemi kandidoval. Důvodem je to, že chce být nadstranickým prezidentem. Komorowski se vzdá i poslaneckého mandátu a postu předsedy dolní komory parlamentu. Prezidentskou přísahu Komorowski pravděpodobně složí nejpozději do 11. srpna.

„Blíží se ten těžký okamžik, kdy přijde nelehký čas rozloučit se s Občanskou platformou, protože prezident musí být nadstranický,“ prohlásil Komorowski. Připomněl, že to vyžadují „dobré demokratické obyčeje“.   

Komorowski uvedl, že chce být „prezidentem národní shody“. Komorowski se také na nejbližší schůzi parlamentu, která začíná ve středu, vzdá poslaneckého mandátu, odstoupí i z postu maršálka Sejmu. Z titulu této funkce od tragické smrti prezidenta Kaczyńského převzal povinnosti hlavy státu. Není vyloučené, že nového předsedu bude mít dolní komora polského parlamentu již tento týden, zřejmě se jím stane dosavadní šéf parlamentního klubu Občanské platformy a někdejší ministr vnitra Grzegorz Schetyna.

Komorowski jde před sněmovnu (zdroj: ČT24)