„Slovenští vězni“ z Guantánama ukončili hladovku

Bratislava - Tři vězni z americké základny na Guantánamu na Kubě - Alžířan, Egypťan a Tunisan, kterých se před necelým půlrokem ujalo Slovensko, ukončili po devíti dnech hladovku. Jsou nespokojení s tím, jak jejich integrace na Slovensku probíhá. Teď se s tamními úřady dohodli na dalším postupu. Zprostředkovat ho ale musel Úřad vysokého komisaře OSN a další, nevládní organizace.

Bývalí vězni z americké základny Guantánamo na Kubě, které přijalo v lednu Slovensko, měli být integrováni do společnosti. Měli se tak například učit slovensky a pomáhat jim v tom mají nevládní organizace. Vězni byli ale s postupem nespokojeni a zahájili před devíti dny hladovku, protože slovenská vláda údajně neplnila dohody. Ta obvinění odmítá a snaží se přistoupit na kompromis.

Adel Fattouh Al-Gazzar, vězeň:

„Některé z našich problémů se vyřešily, proto dnešním dnem končíme s hladovkou. Budeme spolupracovat se slovenskou vládou, aby se naše itegrace úspěšně dokončila.“

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Detaily vyjednané dohody jsou tajné. Jisté ale je, že muži, kteří jsou tajně drženi za zdí s ostnatým drátem, by měli toto zařízení vyměnit za místo s volnějším režim. Tím bude jejich integrace do slovenské společnosti snazší. Součástí bude i to, že se vězni dozví, jaký je jejich právní status. Konečné slovo bude mít nový ministr vnitra. Tím pravděpodobně bude Daniel Lipnic, který se k tomu zatím nevyjadřuje, neboť má v současné době plné ruce práce při koaličních vyjednáváních.

Informace o dosažené dohodě potvrdil i vedoucí Úřadu vyokého komisaře OSN pro uprchlíky na Slovensku Peter Kresák. Podle jeho slov se i díky iniciativě jeho úřadu povedla obnovit komunikace, která do jisté míry bránila dalším postupům v integraci vězňů.