Maďarským prezidentem zvolen šermíř Schmitt

Budapešť – Novým maďarským prezidentem se stal kandidát vládního Fideszu Pál Schmitt. Ten od 5. srpna v úřadu nahradí dosluhujícího László Sólyoma. Schmitta dnes zvolil maďarský parlament, kde má vládní Fidesz potřebnou dvoutřetinovou většinu. Zvolení kandidáta vládní strany se tak dalo očekávat.

Maďarský parlament dnes rozhodoval o novém prezidentovi, hned v prvním kole byl podle očekávání zvolen kandidát vládní strany Pál Schmitt. Toho v 386členné sněmovně podpořilo 263 poslanců. Schmitt se tak od 5. srpna stane maďarským prezidentem, v úřadu nahradí László Sólyoma. 

Ten byl hlavou státu zvolen v roce 2005 díky podpoře tehdy opozičního Fideszu. Tentokrát ale podporu strany nezískal. Za dobu svého úřadování totiž často vracel zákony sněmovně, premiér Viktor Orbán si proto raději vybral jiného kandidáta. 

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Pál Schmitt:

„Skončeme s postkomunistickým obdobím transformace. Musíme vytvořit Maďarsko, které sice spočívá na své tisícileté historii, ale zároveň je moderní a sebevědomé.“

Schmitt ještě před volbou ujistil, že pokud bude zvolen, bude nestranným prezidentem. Při politických sporech prý bude působit jako vyvážená síla. Vyjádřil se podle MTI také k vládním plánům pozměnit ústavu. Řekl, že doufá, že nový dokument nabídne trvalé hodnoty a zajistí právní ochranu a řád v zemi pro příští generace. „Musíme také věnovat pozornost svým sousedům a tomu, jak nás vidí,“ zdůraznil Schmitt.

Pál Schmitt

Osmašedesátiletý Pál Schmitt je dvojnásobným olympijským mistrem v šermu z Mexika a z Mnichova. Později pracoval v olympijském hnutí, po změně režimu vstoupil do politiky a působil jako diplomat i jako maďarský poslanec v Evropském parlamentu. Je rovněž předsedou maďarského olympijského výboru.