Bouře Alex zbrzdí plány na rychlejší odčerpávání unikající ropy

Houston – Vysoké vlny vyvolané tropickou bouří Alex zpozdí podle firmy BP rozšíření odčerpávání ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Podle dnešního prohlášení zástupce BP sice stávající čerpací kapacity blížící se bouře neovlivní, ale plánované nasazení nových odčerpávacích prostředků musí firma odložit. Tropická bouře Alex, která si o víkendu při přechodu nad středoamerickým regionem vyžádala nejméně čtyři lidské životy, směřuje k severovýchodnímu pobřeží Mexika.

Podle dosavadních vyjádření amerických odborníků bouře nepředstavuje bezprostřední nebezpečí pro práce na odčerpávání ropy. Kent Wells, jeden z viceprezidentů BP, dnes ale novinářům řekl, že plán nasadit třetí plavidlo pro odčerpávání ropy musí být odložen. V oblasti úniku ropy již vlny dosahují výše téměř čtyř metrů.

Firma BP se už několik dní pokouší surovinu odčerpávat do dvou tankerů na hladině. BP očekává, že po zapojení třetího tankeru bude odčerpávat 53 000 barelů denně. Poslední odhady celkového objemu unikající ropy se pohybují kolem 60 000 barelů denně.